"Зі святом тебе, мій рідний Києве!"

До дня Києва

"Місто є книга, у якій кожна вулиця
займає сторінку"
М. Погодін історик


Під час вимушеного обмеження активної діяльності - карантину, знов зростає роль книги, адже Інтернет 24 години на добу - це теж втомлює.



Беремо книгу з полиці і вона починає з вами розмовляти. Інколи це реліквія, яку тримали в руках ваші батьки,  а інколи частина вашого життя. А для молоді  -  це може бути новий вимір у часі та просторі.
Завдяки книгам півторатисячолітню історію Києва можна переглянути за кілька годин, зупиняючись там, де цікаво стає саме вам. Кожна епоха залишила в місті свої сліди. Це і величні собори княжої доби, відроджені пам'ятки середньовіччя, палаци та будинки 18-19 сторіччя - живий літопис міста, який можна побачити і ще більше про це прочитати у різних виданнях.


Є великий пласт літератури - спогадів, документів, а знаходяться все нові й нові, які досі були невідомі. І ось ми вже чуємо голоси людей, які розповідають свої історії, підняті з забуття.  Наприклад:
"Спогади старого грішника" О. Паталеєва,  "Київ, якого не знають" Є. Кузьміна.



Київ досліджують як явище, як історичне середовище, розповідаючи про людей та події, що звеличували  його. Величезний внесок в краєзнавство зробив досліджувач київської старовини, інженер і історик - архівіст М.Кальницький. Він  автор більше двадцяти книг, двох тисяч публікацій у пресі, член редколегії та автор численних статей тома "Київ", Свода пам'яток історії та культури України. Він неодноразово виступав у бібліотеках Голосіївського району, збираючи численних шанувальників його творчості.


Численні путівники по місту  та літературним музеям теж можуть багато розповісти читачеві. Дослідження А. Кончаковського, Д. Малакова, М.Петровського, Т.Рогозовської  знайомлять з творчістю та сторінками київського життя Михайла Булгакова.  Його спогади про рідне місто торкаються й наших сердець: 

"Навесні зацвітали білим цвітом сади, вдягався у зелень Царський сад, сонце ломилося у всі вікна, запалювало в них пожежі. А Дніпро! А заходи сонця! А Видубицький монастир на схилах! Зелене море виступами збігало до барвистого, лагідного Дніпра. Чорно-сині рясні ночі над водою, електричний хрест Св. Володимира, що висить у височині... Одним словом, місто прекрасне, місто щасливе..."

Музей видатних діячів української культури Лесі України, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького - цей куточок Києва став унікальним центром духовного буття. Саме тут зароджувалися ідеї, тут вирувало бурхливе, інтенсивне творче життя. "Українським Парнасом" назвали цей осередок культури сучасники. Притягальна сила простору, де жили і творили велети національної культури, не вичерпалась і донині.






Тепер з'явився численний масив книг наших сучасників: це і спогади, і поетичні рядки, присвячені рідному місту, а також альбоми фотографій і малюнків. Наприклад, спогади Симонова "Київ та кияни", збірка "Київ. Фотографії на пам'ять", у якій розміщено ессе Л. Денисенко: "Мій Київ живе на кількох десятків фотокарток 70-80-х років". Фотокартки чорно-білі, але Київ смарагдовий, яскравий, веселий, грайливий та замрійливий. Відблискують верхівки церков - наче маячки для кораблів, що пливуть Дніпром. "Поетичний атлас Києва" зібрав під своєю обкладинкою твори митців, кожний рядок яких дихає ніжністю та любов'ю до нашого прекрасного міста.




Максим Рильський 
Київ

В сизому серпанку Київ -
Медоцвітна благодать.
Скільки ж треба чародіїв,
Щоб таке побудувать!
Як народна грала сила
Над узбіччями Дніпра,
Щоб ця велич розкрилила
Стільки ясності й добра!



Дякую, що доскролили до кінця!
Вам цікаво, як буде проходити День Києва 2020?

У 2020 році свято випадає на 30 і 31 травня, але формат традиційного святкування через карантинні обмеження  буде інший. Однак на українців чекає дещо цікаве у ці дні. Переходьте за посиланням: 
Святкування Дня Києва пройде в телеформаті – КМДА

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття