"Як тебе не любити, Києве мій!"

До Міжнародного дня музеїв та дня Києва
  
"...і недаремно вихваляють гіди 
красу твою, твій найдорожчий дар 
синіють води, зеленіє яр, 
і стелються сліпучі краєвиди. 
А вилиці твої виводить зір 
повітря чисте. В запашний простір, 
де ходить вітер горовий і п'яний, 
і в тихий час, як западає ніч, 
поважно гомонять старі каштани 
і в небо зносять міріади свіч". 
(Микола Зеров)



День Києва відзначається, коли буйно квітне бузок, милують око свічки каштанів, хвилями солодкого аромату охоплює квітуча акація. Святковий, різнобарвний Київ - чудовий. По своєму прекрасний кожен його куточок, але існує особливе знакове місце для кожного киянина або гостя - Андріївський узвіз. 

Це не тільки вулиця, а й історичне перехрестя віків, подій, доль. Тут наче зупинився час. Ви можете уявити собі зустріч з людьми, які тут мешкали, або з літературними героями. Це можливо, якщо відвідати розташовані на цій вулиці музеї, які виникли завдяки ідеям, зусиллям багатьох киян. Вони здійснили справжній громадянський подвиг, перетворивши мальовничу вулицю на культурний осередок, де завжди вирує життя, малюють художники, грають музиканти, читають вірші поети. 

З історією вулиці, кожного її будинку можна ознайомитись, якщо прочитати три книги директора Музею однієї вулиці Дмитра Шльонського. Він народився у родині корінних киян, стояв у витоків громадських організацій, які займались вивченням та збереженням історичної забудови Києва. Разом з колегами створив творче об'єднання "Майстер", яке відкрило двері знаменитого будинку Булгакова на Андріївському узвозі. У 1991 році з командою однодумців заснував Музей однієї вулиці. Кожна виставка або презентація у музеї стає культурною подією міста, яка збирає численних відвідувачів.















Працівники ЦРБ ім. М. О. Некрасова Зоя Логвиненко та Людмила Циндровська у лютому 2020 року відвідали виставку, присвячену історичним місцям Києва. Адже, Музей однієї вулиці проводить велику роботу з популяризації літературних творів та імен видатних людей міста, що є також місією бібліотек.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття