Проект «Українська родина в просторі і часі: духовні та матеріальні цінності» триває...

 
5 серпня 2016 року виповнилось 150 років від дня народження нашого земляка, українського громадського та політичного діяча, письменника та видавця Володимира Михайловича Леонтовича.


В цей день 1866 року на хуторі Оріхівщина, що біля Лубен, у старовинній козацькій шляхетській родині народився Володимир Леонтович. Батько, Микола Павлович, належав до старого козацького роду. Мати, Ольга Іванівна, походила з аристократичного французького роду Альбрандів. Її дід, Луї Альбранд  оселився в Україні за часів Великої французької революції.

У 1917 році - один із засновників Центральної Ради, в період гетьманату — міністр земельних справ у кабінеті Лизогуба. Спільно з Є. Чикаленком розробив проект земельної реформи, який сучасники вважали одним із найдемократичніших у світі.

Автор прозових творів «Пани і люди» (1893), «Per pedes apostolorum» (1896), «Старе й нове» (1900, 1913), «Оповідання» (1918), «Спомини утікача» (1922), «Хроніка родини Гречок» (1922), «Ворохобня й інші оповідання» (1931) та інших.



З нагоди відзначення 150-річчя в НСПУ, громадських організаціях та бібліотеках Києва відбулися заходи з вшанування пам’яті видатного патріота України. Нащадок славного роду Леонтовичів – Олена Василівна Леонтович доклала багато зусиль для видання його творів та збереження духовного спадку. Вона неодноразово виступала у бібліотеках Голосіївського району, розповідала про сімейні традиції, нелегкі долі представників цього славного українського роду. 
Леонтович Олена Василівна – українська письменниця, громадський діяч, педагог, дослідник, популяризатор, видавець і духовний меценат свого великого роду.






На заключному вечорі-вшануванні в Національній спілці письменників України виступили відомі письменники, актори та громадські діячі. На заході були присутні представники ЦРБ ім. М.О. Некрасова ЦБС Голосіївського району.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття