Мандруємо Україною. Богуслав

До Дня захисника України 12 жовтня в м. Богуслав, що на Київщині, відкрилась виставка "Богуславські килими". Тут експонуються вироби, виткані за збереженими ескізами колишньої фабрики художніх виробів "Перемога", а також авторські килими родини Валентини Ткач. Автор розповідала про дитинство і свої перші враження від ткацтва -- фабричного виробництва; про батьків; про роки руйнації фабрики і те, як з мамою врятували з десяток ткацьких верстатів; про спроби відродити богуславське килимарство і перші успіхи в цій справі впродовж останніх трьох років...


 Валентина Ткач -- майстриня, член національної спілки майстрів народного мистецтва України і учасник проекту «Вишивка етнографічна:«Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876». Тому привітати її приїхали працівники і користувачі ЦРБ ім. М.О.Некрасова -- Тетяна Серебреннікова, Тетяна Зез, Оксана Лушина.

Валентина Ткач продовжує справу свого діда, який займався ткацтвом та батьків. Директором відомої богуславської фабрики художніх виробів "Перемога" був її батько Іван Григорович Вовкула. Мама -- Марія Михайлівна Вовкула працювала на фабриці килимарницею, а потім почала самостійно розробляти ескізи килимів. Чим займається і досьогодні... 
 Про традиції килимарства Богуславщини та майстриню Валентину Ткач, її родину йдеться у документальному фільмі телекомпанії ГЛАС: “Долі барвисті доріжки. Валентина Ткач та її династія”, який було презентовано на відкритті виставки.



Фото: Оксана Лушина, Богдан Гдаль



Коментарі

  1. Дуже цікаво! Це дуже важкий труд, але дуже красивий, витончений, творчий.Українські народні традиції зберігаються і живуть з нами в сьогоденні завдяки таким гарним майстриням.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття