"Татусі - захисники Вітчизни". Присвячується Героям-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС

Організатори заходу: Центр духовного розвитку та творчої ініціатитви «Гармонія» - Наталя Веселицька та Ірина Дживаго; за сприяння Королевської Анни Віталіївни - заступника директора з наукової роботи Національного музею «Чорнобиль», заслуженого працівника культури України.





Чорнобильський вітер по душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає.
Годинник життя безупинно іде.
...Лиш пам'ять усе пам'ятає.
Олена Матушек із книги-фотонарису М.Загреби "Під полиновою зорею" (1996).










27 квітня в Національному музеї "Чорнобиль" (провулок Хоревий,1) відбувся патріотично-виховний захід "Татусі - захисники Вітчизни" до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи для учнів спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №138 Шевченківського району м. Києва. На захід були запрошені працівники ЦРБ ім. М.О. Некрасова ЦБС Голосіївського району м. Києва.



Національний музей "Чорнобиль" є багатофункціональним історико-культурним закладом, який поєднує наукову, культурно-просвітницьку діяльність з діяльністю сучасного музею з архівування, збереження та оприлюднення історії ядерної аварії на Чорнобильській АЕС як найбільш важкої радіоекологічної катастрофи ХХ століття.


Бібліотеки ЦБС Голосіївського району м. Києва вже тривалий час співпрацюють з ГО Центр духовного розвитку і творчої ініціативи «Гармонія», який очолює видавець, письменниця, поет, художник, дизайнер, педагог - Наталія Веселицька. Захід розпочався віршем "Прошли года. Комбат, построй, поверку сделай батальона"... Читає Наталія Веселицька. 




Ірина Дживаго, поет, художник музикант, педагог,  розповідає: "Ці слова належать автору книги "731 спецбатальону" Володимиру Гудову, учаснику ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.



Бібліотеки ЦБС плідно співпрацюють з громадськими організаціями, які об’єднують людей з обмеженими можливостями. Серед присутніх на заході була Світлана Одинець - керівник ГО "Об'єднання інвалідів "Джерело натхнення". З цією організацією бібліотеки ЦБС довгий час плідно співпрацюють із задоволенням надають підтримку в організації та проведенні заходів.
Архангел-Міхаїл - захисник міста Києва, зображений на гербі.



















Продовжив виступ голова Асоціації членів Національної спілки художників України учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, художник, співавтор гербу міста Києва - Дрюченко Юрій Петрович. Він розповів, що сьогодні відкрито Міжнародну пересувну виставку "Чорнобиль-86" творів членів Асоціації Національної спілки художників України, яка розміщена в двох приміщеннях: в конференц-залі Національної парламентської бібліотеки та у актовому залі Національного наукового центру радіаційної медицини НАМН України. Разом з Жоржем Івановичем Шанаєвим робили пересувну виставку в м. Чорнобиль (2012р.).


Шанаєв Жорж Іванович - художник, член Національної спілки художників України, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, очолює Київське відділення ГО «Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів», наш друг та партнер.






Жорж Іванович перший в світі розробив технологію підводного склеювання. Клей не боїться води. За цю розробку він і став Лауреатом Державної премії СРСР в галузі науки і техніки. Жорж Іванович - професійний водолаз. Він не тільки розробив цю технологію, але й з групою інших водолазів поїхав до Чорнобиля та виконував роботи, герметизуючи цим клеєм деталі саркофагу.






Для присутніх автор виконав пісню "Чорнобиль".
















Ведучі Наталія Веселицька та Ірина Дживаго щиро подякували всім присутнім та учасникам заходу, побажали міцного здоров'я та миру.















Цей гіркий досвід Чорнобильської катастрофи став для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Тож не треба повторювати помилок. Давайте берегти світ! 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття