Ларисини іменини. Мишелосіє.


Як відомо, Косачі святкували не дні народження, а саме іменини. 26 березня – святкують іменини Лариси.  Працівники ЦРБ ім. М.О. Некрасова  активно долучились до проведення Свята іменин Лариси (Лесі Українки), що відбулось в Музеї видатних діячів української культури.

Про те, як Олена Пчілка виховувала своїх дітей на основі народної традиції і фольклору, розказувала старший науковий співробітник музею Оксана Константиновська. Діти захопились загадками, які для українських дітей Олена Пчілка друкувала в першому українському журналі для дітей «Молода Україна».















Відбувся показ колекції дитячого одягу з ручною вишивкою за схемами Олени Пчілки «Мишелосіє» від ZETA atelier. Колекція натхненна фото Лесі з братом Михайлом (1881-1882 рр.), де діти одягнені в сучасний міський модний на той час одяг, але з елементами народного вбрання.

В наш непростий час Тетяна Зез створює сучасний одяг для дітей, який можна і треба носити щодня, і в якому дитина відчуває себе українцем. Тетяна запрошує мам шити одяг своїм дітям, привносити в нього елементи народної вишивки, крою. Це захопливо і просто. Чому «Мишолосіє»? Лесю до п’яти років звали Лосею. Вона була нерозлучною із старшим на півтора року братом Михайлом (Мишею, Михасем). До тринадцятилітнього віку Лесі вони були нерозлучні: їх вдома жартома називали спільним ім’ям – Мишолосіє.




















Олена Пчілка виховувала власних дітей в народній традиції в умовах міста, так само Дитячий фольклорний ансамбль "Цвітень" при Національному заслуженому академічному народному хорі України імені Григорія Верьовки під керівництвом Марія Пилипчак зберігає традиції у великій родині батьків і дітей вже 30 років.

Жити і нести народну пісню не обов’язково виключно в концертному костюмі або антикварному одязі; адже живемо в урбанізованому суспільстві і маємо відповідати сучасності. А щоденний одяг з вкрапленнями української вишивки найкращим чином допоможе виразити себе українцем. На приладі того, як це робила українська інтелігенція 100 років тому, під час сумнозвісних утисків на українську мову та культуру.

Гралися, співали і танцювали, і кожен присутній міг відчути, наскільки актуальний фольклор сьогодні!
















Тетяна Серебреннікова, автор проекту «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев,1876» звернула увагу, наскільки розширився проект. Від вивчення книги, відновлення зразків орнаментів перейшли до проведення майстер-класів, виставок, зустрічей в бібліотеках і музеях в різних містах України. Шиється одяг за орнаментами, зібраними і описаними Оленою Пчілкою. Як для пересічних українців, так і носіїв української культури зі сцени. Так, учасниця проекту Юлія Гончарова (м. Рівне) разом з мамами фольклорного гурту «Весняночка» оновлюють костюми для найменших учасників колективу. Останні декілька років етногурт став дуже популярний, і на всіх просто не вистачало костюмів (на сцені тільки молодшого складу могло бути до 50 осіб). Тому батьки зібрались, купили льону, влаштували таку собі артіль – поки діти співають, мами вишивають.


В «Цвітні» вчать мам шити і вишивати Тетяна Серебреннікова і Тетяна Зез. Плекаємо надію, що на концерт до 30-річчя колективу, який відбудеться до Дня Матері в травні, на сцені побільшає сорочок і одягу, які учасники колективу, їх батьки створюють чи відтворюють власноруч, осмислено і з любов’ю!

Докладніше про захід дивись:
https://www.facebook.com/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D0%B4%D1%96%D1%8F%D1%87%D1%96%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D1%97-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8-172940172790233/ 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття