ХХІІ ГРІНІВСЬКІ ЧИТАННЯ В КИЄВІ «ОЛЕКСАНДР ГРІН І ХХІ СТОЛІТТЯ»

У стінах Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського 27 вересня 2019 року пройшли ХХІІ Грінівські читання під назвою

 "Олександр Грін і ХХІ століття"




Робота конференції розпочалась з покладання квітів до меморіальної дошки пам’яті Ніни Миколаївни Грін, яка перебувала і працювала у помешканні Ю. А. Первової за адресою вул. Івана Кудрі 41/22.





Мета проведення конференції:

з’ясувати вектори вивчення життя і творчості Олександра Гріна, визначити основні проблеми дослідження грінівської поетики, виявити інтегруючі літературні і естетичні фактори в поетичній системі автора, визначити сучасний стан грінознавства в Україні. Результатом конференції має стати обговорення та пошук рішень актуальних проблем сучасної філологічної науки в Україні та світі, а також публікація результатів досліджень.


ТЕМАТИЧНІ НАПРЯМИ КОНФЕРЕНЦІЇ:

1.      Творчість Олександра Гріна та світова культура.
2.      Український контекст творчості й біографії Олександра Гріна.
3.      Ніна Миколаївна Грін і збереження пам’яті Олександра Гріна.
4.      Творчість Олександра Гріна в інтермедіальному просторі.
5.      «Грінівська вітальня»: досвід роботи з читачем                                                              6.      Сучасні підходи до вивчення творчості Олександра Гріна.


Привітали учасників конференції: Казарін Володимир Павлович – ректор Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, доктор філологічних наук, професор та Черепанов Сергій Юрійович – кандидат економічних наук, доцент, письменник, член Національної спілки письменників України, продюсер, керівник Літературного театру «Дар». 















До організації роботи конференції долучилися і взяли безпосередню участь, виступили з доповідями та повідомленнями працівники ЦБС Голосіївського району м. Києва, а саме:

  • завідувач відділу масової роботи та зв'язків з громадськістю  Локоть Ніна Яківна
  • редактор цього відділу Логвиненко Зоя Антонівна
  • завідувач читальним залом Борисенко Галина Миколаївна.
  • Завідувач бібліотеки № 15 для дітей, заслужений працівник культури України Дубенюк Алла Іванівна;
  • завідувач бібліотеки для дітей імені Василя  Симоненка Серебреннікова Тетяна Ігорівна





Цікавими були доповіді Верхмана Олександра Аркадійовича — душенаказник Ніни Миколаївни Грін,  педагог, інженер-винахідник, завідуючий відділу Центру науково-технічної творчості молоді «Сфера», який розповів про свою дружбу та допомогу Ніні Грін. Також на конференції була можливість поспілкуватись з кінорежисером Олександром Муратовим, який знімав фільми за творами Гріна. На завершення роботи конференції відбувся  перегляд авторського фільму письменника, сценариста кіно і телебачення Андрія Дмитрука «ГРІН. КРИМ. ОСТАННІ ДНІ».


На конференції були присутні студенти-журналісти Таврійського національного університету, які поділились своїми враженнями:


Аліна, 3 курс:
— Мені дуже подобається творчість Олександра Гріна. Я вважаю необхідним вшановувати його пам’ять на Грінівських читаннях. Усі доповідачі дуже цікаво розповіли про його творчість та поетичний здобуток. Сподіваюся, що традиція щорічної конференції збережеться.
Карина, 3 курс:
— Я досить добре знаю твори Олександра Гріна, бабуся знайомила мене з його біографією та особливо часто згадувала мені «Червоні вітрила». Мені було дуже цікаво послухати доповіді учасників конференції та розширити свій кругозір. Сподіваюсь, що колись я теж матиму можливість виступити з доповіддю на Грінівських читаннях.

Коментарі

  1. Молодці, дорогі друзі, колеги і партнери бібліотек! Пишаюсь вами і зичу нових успіхів і звитяг на ниві просвітництва і популяризації літературного надбання відомих і улюблених класиків, зокрема, письменника Олександра Гріна.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття