"Творча зустріч з нагоди 250-річчя автора "Енеїди" Івана Котляревського"


17 вересня у Будинку письменників НСПУ (Банкова, 2) відбулась творча зустріч, присвячена 250-річчю Івана Петровича Котляревського - поета, письменника, драматурга, який став засновником нової української літератури. Оцінюючи вагомий внесок Івана Котляревського, Тарас Шевченко написав:

Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть! …




БЕДУСЕНКО СЕРГІЙ - композитор, поет, прозаїк, піаніст, художник-графік, заслуженный діяч культури України, автор першої українскої рок-опери — «Енеїда»
по І. Котляревському (1985), за яку він був внесений до книги рекордів України, сертифікат про цей здобуток був урочисто вручений на цьому вечорі. 






На захід були запрошені народні артисти України, лауреати Національної премії імені Т.Шевченка Анатолій Хостікоєв та Наталя Сумська з Національного академічного драматичного театру імені І.Франка, які блискуче зіграли ролі Енея та Дідони (постановка С.Данченка 1986 р.), а також Раїса Недашківська, Анатолій Матвійчук та ін.
























Працівики ЦРБ ім. М.О. Некрасова із задоволенням долучились до святкування. В Україні 250-річчя Івана Котляревського було відзначено дуже широко. Великі урочисті заходи відбулися на його батьківщині в Полтаві за участі делегації київських письменників. Визначною подією також стало святкування у Будинку письменників України. Цікавий сценарій, участь відомих артистів, письменників та музикантів продемонструвало значення творів Котляревського для культурного життя України. Навіть існування кав'ярні "Еней" під опікою відомої української поетеси Ніни Шаварською - це підтверджує. Літературна спадщина складає велику частину культурних досягнень України, тому до неї треба постійно звертатися, використовуючи досягнення інформаційних технологій, креативних підходів та творчих поглядів.








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття