Історія одного твору: до 140-річчя від дня народження Ольги Косач-Кривинюк


7 квітня працівники та користувачі бібліотек ЦБС Голосіївського району м. Києва (ЦРБ ім. М.О. Некрасова та ім. В.А. Симоненка для дітей) у рамках співпраці "бібліотека-музей" стали активними учасниками літературно-мистецького вечора "Ольга Косач-Кривинюк. Хронологія життя і творчості Лесі Українки" на відзначення 140-річчя від дня народження сестри Лесі Українки, її біографа Ольги Косач-Кривинюк.









У рамках циклу вечорів «Історія одного твору» звучала оповідь про долю архіву письменниці і роль О. П. Косач-Кривинюк у його збереженні, про історію створення її унікальної книги «Леся Українка. Хронологія життя і творчости» (Нью-Йорк, 1970).


Ірина Щукіна, завідуюча музеєм, занурила присутніх на заході у ті важкі роки воєнного лихоліття, розповіла про долю Ольги Косач-Кривинюк та її чоловіка Михайла Кривинюка (з повними текстами листів та інформацією за темою можна ознайомитись на сайті Музею http://mvduk.kiev.ua у розділі «Музейне життя. Публікації», див. ст.: Щукіна І. Родина Кривинюків у роки війни (за спогадами й архівними матеріалами Л. А. Мищенко).

Присутні переглянули відеорозповідь  Лідії Андріївни Мищенко, яка була близько знайома з сестрою поетеси. Збільшені на екрані зображення деяких документів, світлин, меморіальних речей розширювали межі можливості ознайомлення з оригіналами, які були представлені в цій же залі на тематичній виставці.










Реальність далеких років наближалась до кожного з присутніх, хто читав чи слухав глибоко щирі, трагічного звучання уривки з листів 1943-1944 рр. До читання листів долучились і працівники бібліотек.













Окрасою вечора були чудова музика у виконанні піаністки Аліни Милко і пісні вокального дуету «Сестри Андріана і Мідєя Наруцькі», які своїм виконанням тішили наші душі.

Анонс наступного вечора, що буде присвячений вишивкам представили учасниці Всеукраїнського проекту «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876», серед яких керівник проекту Тетяна Серебреннікова - завідуюча бібліотекою ім. В.А. Симоненка для дітей. Адже, як зазначала сама Ольга Косач-Кривинюк, підводячи підсумки життя: «Хронологія» і узори – «єдине, що я зробила в житті путнього». 


  

Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття