Музею Максима Рильського в Голосієві -- 50!




"Півстоліття разом!" -- називався ювілейний захід Літературно-меморіального музею Максима Рильського. Публічні бібліотеки Голосіївського району вітали друзів та партнерів -- мануар Максима Тадейовича. Багато років наші бібліотеки і музей проводять спільні заходи та культурно-мистецькі акції, спрямовані на поширення літературного, етнографічного, загальнокультурного спадку родини Рильських.



 9 червня бібліотекарі ЦРБ ім.М.О.Некрасова, "Деміївська", імені Наталі Забіли та ім. М.Т. Рильського спільно з Музеєм  видатних діячів української культури Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького представили великий  музейно-бібліотечний проект «Вишивка етнографічна:«Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876» показом колекції "Мишолосіє" від колективу майстринь ZETA atelier

Як відомо, на сторінках журналу для дітей "Молода Україна" Ольги Петрівни Драгоманової-Косач (Олени Пчілки)  дебютував Максим Рильський одними зі своїх перших творів - віршем "Зимовий танок" та оповіданням "Кузьмик і Семенко".

До Другої світової війни був Інститут фольклору, і саме Максим Тадейович ініціював його розширення, залучивши мистецтвознавство і етнологію. Виражав свою національну  позицію, в тому числі носив одяг з українською ідентифікацією -- вишиту сорочку або краватку під офіційно-діловий костюм. То ж дуже символічно, що патріотично-виховні українські ідеї  Тадея Рильського, Максима Рильського, Богдана Рильського, Максима Рильського-онука поета сьогодні живуть у вишитому одязі сучасних українських дітей та дорослих. І спілкуватися за вишиванням мами та діти, в тому числі вимушені переселенці, можуть як у публічних бібліотеках, так і в музеї, поєднуючи традиційне українське рукоділля і читання.


Подарували від музейно-бібліотечної вишивальної спільноти книги  -- «Старовинні українські узори для вишивання хрестом. Магія візерунка», співавторами якої є користувачі наших бібліотек, та "Пісні українського весілля. Том. 1", автором якої є Марія Пилипчак, м.н.с. ІМФЕ ім. М.Т.Рильського -- партнер наших бібліотек. Тож продовжуємо плекати "красиве і корисне" в єдиному культурному просторі "бібліотека-музей".







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".