Лесине свято у Вишгороді



Культурно-просвітницький проект "Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876" продовжує зустрічі в бібліотеках і музеях. 26 лютого учасники проекту – бібліотекарі та вишивальниці, завітали у Вишгородський історико-культурний заповідник.

В Історичному музеї Тетяна Серебреннікова, Тетяна Зез провели бесіду з десятикласниками гімназії «Інтелект» про родину Лесю Українки і родину Косачів, традицію українців вишивати свій одяг, історію та етнографію Київщини, а саме Вишгородщини. Вони познайомили присутніх із «Сонячною колекцією» писанок Ірини Міхалєвич, відтворену за описом Ольги Косач, і аркушем з книги, якою названий проект, вишитим технікою «занизування». Презентували книгу «Старовинні українські узори для вишивання хрестом. Магія візерунка» видавництва «КСД» із взірцями вишитих орнаментів сорочок з колекції музею.













На території Гончарного центру Зоя Логвиненко вкотре провела паралелі бібліотека-музей, книги-артефакти, і охочі змогли побачити сорочки, схеми з яких подані в новій книзі. Тож лишається запросити всіх мешканців Вишгорода приходити до музею, читати про історію виникнення техніки «хрестик», відшукувати місцеві старовинні сорочки та рушники, і відшивати їх за допомогою книги, і передавати нащадкам далі! Тільки у такий спосіб народна вишивка може потрапити у майбутнє!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття