Бібліотека запрошує до музею: модні історії в домі Косачів

13 січня у рамках соціокультурного проекту «З любов'ю до життя» бібліотекарі ЦРБ ім. М.О. Некрасова та ім. В.А. Симоненка для дітей запросили своїх користувачів – переселенців зі сходу України на новорічно-різдвяний захід у Музей видатних діячів української культури – «Модні історії в домі Косачів».



Про моду в колі української інтелигенції Києва початку ХХ ст. цікаво та емоційно розповіла Оксана Константинівська, старший науковий співробітник музею.







Про особливості використання елементів народного одягу у родині Косачів почули у доповіді Марини Олійник – кандидата історичних наук, яка захистила дисертацію за темою «Традиційне вбрання українців у повсякденності міста: друга половина ХІХ – початок ХХІ ст.» (на матеріалах м. Києва).

А ще у передноворічний вечір почули розповідь від Ірини Щукіної, завідуючої музею Лесі Українки, про те, як Чарльз Діккенс написав Різдвяну історію з привидами, а сестра Лесі Українки Ольга Косач-Кривинюк зробила її переклад українською.














«Різдвяна пісня в прозі» Чарльза Діккенса (1812-1870) – один із кращих творів світової літератури. Це повість про найвищі людські цінності. Вона має казковий сюжет: про серйозні речі легше говорити, надавши їм казкової форми. У Різдвяну ніч в оселі головного героя з’являються невблаганні й незворушні духи, які допомагають йому переосмислити життя, зрозуміти його велич і красу. «Різдвяна пісня» вчить нас добру і застерігає від лихих вчинків, вселяє віру, що в житті не буває безвихідних ситуацій. Людина завжди має шанс стати кращою. Робити добро ніколи не пізно – каже мудрий письменник.

Також присутні побачили показ сучасних костюмів з українською традиційною ручною вишивкою в стилі шанель ZETA atelier і з прикрасами Emerald Flame Crafts від Tana Sribna і Тетяни Зез. Майже 90% учасників цього показу – це люди, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО в Київ.

Упродовж вечора лунали новорічно-різдвяні мелодії, колядки, українські народні пісні. Присутніх вітали музиканти Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Г. І. Майбороди; співала колядки Леся Сенчук і грою на фортепіано дебютувала Олександра Серебреннікова.





Відбулося дружнє спілкування з Ігорем Козловським, відомим вченим-релігієзнавцем, який завітав до музею з дружиною на запрошення своїх земляків. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття