«Наші святині – Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир»














Історія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, що знаходиться у серці Києва, а саме − у верхній частині парку «Володимирська гірка», невід’ємна від історії утвердження християнства на Русі-Україні. Дослідники пов’язують заснування древнього Михайлівського Золотоверхого монастиря ще з першим митрополитом Київським Михаїлом та хрещенням Київської Русі князем Володимиром Великим у 988-992 рр. Архистратига Михаїла вважали головним захисником у Візантійській імперії − він був небесним покровителем імператорів-полководців та їхніх армій. Тож не дивно, що згодом цього «вищого ангела» назвали своїм небесним заступником і в Київській Русі.














Музей історії Михайлівського монастиря був створений у червні 1998 року − відразу після початку робіт з відновлення обителі. Велика кількість археологічних знахідок вимагали систематизації. Одночасно народилася і концепція музею: на прикладі історії знищеного монастиря показати долю культових споруд Києва в більшовицьку епоху. У музеї, що знаходиться у дзвіниці і корпусі Варваринських келій, представлені макети та зображення собору в різні історичні епохи, будівельні матеріали, з яких він був зведений, фрагменти фресок і смальти, що прикрашали храмВідновлений Собор було відкрито на День Києва у 1998 році за участю патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета, який освятив монастир. Відтоді, в Михайлівському Золотоверхому відзначають два храмові свята: 21 листопада у день Святого Архістратига Михаїла і в останню неділю травня, коли кияни святкують день міста.

Працівники музею започаткували «Михайлівські зустрічі», на які були запрошені: Михайло Кальницький — києвознавець, історик, літератор, журналіст. Він активно займається вивченням і охороною культурної спадщини Києва і України, входить до складу Головної ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури. У 2014-2017 рр. член Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України.













Юрій Лосицький — український архітектор-реставратор, заслужений архітектор України, член-кореспондент Академії архітектури України, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Він займається відтворенням втрачених пам’яток, серед визначних робіт – відтворення Михайлівського Золотоверхого собору, церкви Різдва Христового на Подолі. Ці зустрічі збирають широке коло громадськості, науковців, бібліотекарів, усіх, хто цікавиться історією рідного міста.













Співробітник ЦРБ ім. М.О. Некрасова Зоя Логвиненко
долучилась до цих краєзнавчих заходів та отримала ювілейне видання
про Музей історії Михайлівського Золотоверхого монасти
ря.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття