Завершення «Року Джозефа Конрада в Києві»

Конрад Джозеф (Джозеф Теодор Конрад Коженьовський)  англійський письменник польського походження, видатний англійський прозаїк, народився 3 грудня 1857 року у селі Терехове Бистрицької волості Бердичівського повіту Київської губернії (нині село у Бердичівському районі Житомирської області) у родині збіднілого шляхтича, літератора і польського патріота Аполло Коженьовського. Його твори мали великий вплив на цілу плеяду відомих письменників, фільм Френсіса Форда Копполи «Апокаліпсис сьогодні» навіяний і значною мірою базується на романі Джозефа Конрада «Серце темряви» (Heart of Darkness). Джозеф Конрад прожив сповнене пригод життя, був задіяний у контрабанді зброї та політичних змовах, що пізніше відобразив у своїх творах. 

У селі Тереховому, де народився письменник, діє музей Джозефа Конрада, відкритий 1987 року до 130-річчя від дня його народження. У день відкриття музею відомі українські письменники Дмитро Павличко і Юрій Щербак у книзі відвідувачів визначили три провідні джерела творчості Джозефа Конрада: українська земля, велич англійської мови, сила польського духу. Другий музей існує на теренах Бердичівщини – у приміщенні Бердичівського міського ліцею №15, а третій – у Національному санктуарії Матері Божої Святого Скапулярію (прибрамний комплекс храму Босих Кармелітів). У 2007 році з нагоди 150-річчя від дня народження Джозефа Конрада Польський інститут у Києві заснував для українських письменників премію ім. Конрада-Коженьовського.

2017 року минуло 160 років від дня народження цього видатного письменника. Наприкінці року у Київському літературно-меморіальному музеї Максима Рильського відбувся захід, організований спільно з ЦБС Голосіївського району м. Києва, присвячений цій даті. 

















Виставка робіт відомого художника Бориса Кононенка протягом року відбулася в бібліотеках № 15 та ім. М.П. Стельмаха та привернула велику увагу громадськості та відвідувачів бібліотек. Адже, Борис Іванович більшу частину художніх робіт присвятив Джозефу Конраду. Ці роботи демонструються тепер у музеї Максима Рильського, зустріч з художником зібрала велику кількість відвідувачів, бібліотекарів, студентів, письменників, в тому числі були присутні Валентина Козак та Алла Диба. 















Виступи художників та письменників супроводжувалися цікавою музичною програмою.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття