Науково-методичний семінар "Бібліотеки у системі європейських цінностей"

Працівники бібліотек ЦБС Голосіївського району м. Києва прийняли участь в роботі науково-методичного семінару «Бібліотеки у системі європейських цінностей», який відбувся 28 січня 2015 року у Національній парламентській бібліотеці України за підтримки Української бібліотечної асоціації у партнерстві з Програмою «Бібліоміст» Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у рамках Січневої школи УБА «Інтелектуальна свобода та доступність інформації: роль бібліотек і професійних асоціацій» (м. Київ, 28-29 січня 2015 р.). Партнерами проведення семінару виступили Національна парламентська бібліотека України, Асоціація бібліотек України, Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського, комітет ІФЛА зі свободи доступу до інформації та свободи висловлення (FAIFE).




















Роботу науково-методичного семінару «Бібліотеки у системі європейських цінностей» з вітальним словом до учасників розпочала Генеральний директор Національної парламентської бібліотеки України, віце-президент УБА Вилегжаніна Т.І.








Професор Університету Роберта Гордона, колишній директор Національної бібліотеки Шотландії, голова комітету ІФЛА зі свободи доступу до інформації та свободи висловлення (FAIFE) Мартин Вейд у презентації «Національна бібліотека Шотландії: традиції та інновації» розповів про її минуле, сучасне та перспективи розвитку. Національна бібліотека Шотландії – найбільша бібліотека в Шотландії і одна з шести бібліотек у Великобританії і Ірландії, які отримують обов’язковий примірник кожної публікації, надрукованої у Великобританії і Ірландії. Її призначення у тому, щоб поширювати загальний доступ до знань про Шотландію та у Шотландії. Щорічно Національну бібліотеку Шотландії відвідують понад 300 тисяч користувачів.

Під час проведення круглого столу «Бібліотеки та інтелектуальна свобода» п. Вейд наголосив, що сьогодні бібліотеки мають два вимірювання – доступ до інформації та навчання інформаційної грамотності. Ключова місія бібліотекарів полягає у забезпеченні доступу до інформації для кожного щодо особистого розвитку, освіти, культурного збагачення, дозвілля, економічної діяльності. Доступ до інформації повинен надаватися як у бібліотеці так і за її межами.


Віце-президент УБА, Директор Центру інформаційних ресурсів Посольства США в Україні, член комітету ІФЛА зі свободи доступу до інформації та свободи висловлення, Валентина Пашкова у своєму виступі «Інтелектуальна свобода та бібліотеки» додала, що бібліотечні асоціації завжди на захисті інтелектуальної свободи. Тільки бібліотеки навчать користувачів використовувати інформацію і правильно орієнтуватися в її просторі. Сьогодні бібліотеки несуть відповідальність за розробку контенту, забезпечення вільного та рівноправного доступу до нього, збереження його різноманіття.




На закінчення круглого столу президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко підкреслила, що інтелектуальна свобода в умовах запровадження нових інформаційних і комунікаційних технологій надає доступ до друкованої та електронної інформації для всіх, незалежно від віку, раси, походження, поглядів і переконань. 






Під час семінару було розглянуто низку питань: «Навчання у бібліотеці: творчі майстерні й майстер-класи», «Зв'язки з громадськістю: створення партнерств», «Спільна робота над проектами» та ін., що викликали жваве обговорення у бібліотекарів міста.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття