Київські історії. За сторінками літературних творів




Музей Костянтина Паустовського створений в київській школі №135 (вул. М. Коцюбинського, 12-Б), як приватна ініціатива її вчителів, учнів та їх батьків. Це перший музейний проект у Києві, пов'язаний з ім'ям одного з найбільш популярних письменників минулого століття. 






В експозиції зібрані документи і матеріали, присвячені творам К. Паустовського та його біографії. Вона займає шкільну аудиторію, яка оформлена музейними стендами та предметами інтер'єру київського періоду життя Костянтина Георгійовича. Музей Паустовського відкритий для вільного відвідування всіма бажаючими (за попередньою домовленістю з адміністрацією школи).




Костянтин Георгійович, "москвич по рождению и киевлянин по душе", прожив в Україні в цілому більше двадцяти років. Саме тут він відбувся як журналіст і письменник, про що не раз зізнавався в автобіографічній прозі. Так, у передмові до українського видання "Золота троянда" 1957 він написав: "В книгах почти каждого писателя просвечивается, как сквозь легкую солнечную дымку, образ родного края с его бескрайним небом и тишиной полей, с его задумчивыми лесами и языком народа. Мне, в общем-то, повезло. Я вырос в Украине. Ее лиризму я благодарен многими сторонами своей прозы. Образ Украины я носил в своем сердце на протяжении многих лет".


Зв’язок між музеєм К. Паустовського та бібліотеками Голосієва був встановлений ще рік тому. Оскільки кримські музеї О. Гріна та К. Паустовського Феодосії та Старого Криму є партнерами «Грінівської вітальні» бібліотеки №15 для дітей на протязі 10 років, організаторами київських музейних експозицій були визначені спільні цілі та проекти на майбутнє.


Ознайомитись з музеєм та відзначити 120-річчя від дня народження Ніни Грін, дружини письменника О. Гріна, прийшли люди, які особисто брали участь у створенні музею Олександра Гріна в Старому Криму.


Олександр Верхман та Ігор Жук, кияни, друзі Ніни Грін, які зберігають документи та речі, що їй належали.







Організатор «Грінівської вітальні» - головний бібліотекар з питань масової роботи та зв’язків з громадськістю ЦБС Голосіївського району міста Києва - Зоя Логвиненко розповіла про налагоджені зв’язки з літераторами, музейниками Криму та київськими бібліотеками, подарувала музею книги письменника з Феодосії Євгена Білоусова.





Літературно-музичну композицію за творами 
К. Паустовського та О. Гріна представили учні школи №135.










Директор Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського Вікторія Колесник подарувала у фонд музею книжку К.Паустовського.









Олена Малишко одна з нащадків знаного на Чернігівщині роду Березовських-Малахових-Силичів. Серед них старшини чернігівських козацьких полків, генерал руської імператорської армії та музиканти. Найвідоміший з них композитор Максим Березовський. Щоб вшанувати свого предка, Олена створила музей-садибу.




Людмила Білогірська - педагог, філолог, яка багато років вивчає життя та творчість О. Гріна, має численні публікації, представила свою доповідь про Ніну Грін.









Изабелла Кантор та Альона Артамонова - керівник та адміністратор "Київського музею К.Г.Паустовського" завжди раді гостям.
Музей знаходиться за адресою: 

м. Київ, вул. М. Коцюбинського, 12-Б, 
м. Університет.
Сайт музею: http://paustkiev.io.ua/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття