Шана Матері

         В Україні, як і в більшості  країн світу Свято Матері святкується в другу неділю травня. 

У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів та їх  ролі в житті кожної людини у пам'ять про свою матір, Анну Марію Рівз-Джарвіс, відому громадську діячку, яка боролася за розвиток сфери охорони здоров'я у США. Джарвіс написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам із пропозицією один день в році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом. Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято Матері повернулося в Україну.
            В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім'ї. На рівні з батьком величезну роль у вихованні дітей відіграє й одна з найрідніших у світі людей- матір. Саме від неї залежить виховання дитини та прищеплення любові до рідної землі.

Щоб яскравіше відзначити цю дату до бібліотеки був запрошений артист Національного академічного театру опери та балету ім. Т. Г. Шевченка Сергій Савенков. Він представив добірку віршів про сім’ю, кохання, виховання почуттів. Учні Київського  регіонального вищого професійного училища будівництва  почули поезію Івана Франка, Василя Симоненка. Сергій також познайомив присутніх з власною творчістю. Він прочитав поему, присвячену українським воїнам – героям. До проведення заходу долучилась  редактор ІІ категорії відділу масової роботи та зав’язків із громадськістю Ангеліна Гаєвська. Вона виконала пісню з репертуару Квітки Цісик – американської співачки українського походження, великої патріотки України, дружини та матері. Цього року їй мало б виповнитись 70 років.   Творчість Квітци Цісик торкнулася серця та душі українців у всьому світі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".