ТАЄМНИЦІ ІСТОРІЇ ЛЮДСТВА: АРХЕОЛОГІЧНИЙ МУЗЕЙ

Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють для відвідувачів безкоштовно і радо показують свої виставкові зали. До цієї дати пропонуємо вашій увазі невеличкий історичний екскурс  до Центрального науково-природного музею Національної Академії наук України, який знаходиться у серці Києва на вулиці Богдана Хмельницького, 15.


Один із поверхів цієї будівлі займає Археологічний музей, 55 років тому постановою Президії Академії наук України в Інституті археології було створено новий науковий відділ – "Археологічний музей". Завідувачем та організатором музею став відомий дослідник найдавніших пам'яток нашої історії – стоянок первісної людини – доктор історичних наук Іван Гаврилович Шовкопляс; 100-річчя від дня його народження у квітні цього року відзначила наукова спільнота України. 

Менш ніж за три роки 19 травня 1969 р. музей відкрив свої двері для відвідувачів. Цьому передувала складна кропітка робота багатьох людей - художників, декораторів, реставраторів і, звичайно, науковців. Експозиція музею розташована в 4-х залах площею 500 квадратних метрів. 


У вітринах експонується близько 10 тисяч предметів, які відтворюють історію України від пам'яток первісної людини до часів пізнього середньовіччя. Більшість експонатів – унікальні з історичної та художньої точки зору. 
Тут представлені найдавніший
комплекс кістяних музичних інструментів епохи палеоліту (близько 18 тис. років), пластика трипільської культури, матеріали із скіфських курганів, колекція античних предметів з пам'яток Північного Причорномор'я, старожитності слов'янського періоду та часів Київської Русі та козаччини. 












Експозиція музею вдало доповнюється трьома унікальними діорамами: "Поховання знатного скіфа", "Давньоруське місто Чучин", "Київ. Місто Володимира" та кількома макетами.
 


Експозиція музею відображає результати наукових досліджень колективу Інституту археології НАН України і є зразком практичного втіленням фундаментальних досліджень. Музей постійно поповнюється експонатами з нових розкопок співробітників Інституту. В його залах відбуваються тематичні виставки, наукові конференції та регулярно проводиться лекторій "Про що розповідає археологія". 



Бібліотеки ЦБС плідно співпрацюють з вченими-археологами. Гостями та учасниками наших заходів були: доктор історичних наук, професор Сергій Скорий, кандидати історичних наук Віталій Козюба, Тимур Бобровський, Євніка Ліньова, Олег Сєров та інші.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття