«Я был в одной стране. Там царствует любовь..» Олександр Грін


Найважливішою функцією бібліотек разом з інформаційною та дозвіллевою є комунікативна. І саме її роль стає все вагомішою, адже спілкування, зв’язок з громадою, участь у суспільному житті – це вимога часу. Суспільне радіо, телебачення, спілкування у соцмережах охоплює сучасну людину. А поєднати всі форми роботи, приділити увагу кожному користувачу, підтримати його ідеї і втілити їх у життя можна у бібліотеці. Таким чином читальні зали стають справжніми центрами культури, де втілюються в життя нові проєкти і підтримуються традиційні зв’язки. А ще у бібліотеці можна насолодитись безпосереднім творчим спілкуванням!

У червні цього року, коли з’явилась можливість відкриття читальних залів для обмеженої кількості людей, відбулось дві зустрічі з письменниками та поетами у ЦРБ ім. М.О. НекрасоваОдна з них розпочалась кінопоказом документальних кадрів Сінайської пустелі, храмів, які знаходяться на цій священній землі. Розповідь про цю експедицію присутні почули від відомого письменника, тележурналіста, кінодраматурга Андрія Всеволодовича Дмитрука. Кінолекторій у ЦРБ існує вже багато років, присутні можуть подивитись унікальні авторські фільми, які є в архівах їх творців: Андрія Дмитрука, Ліни Агаркової, митців проєкту «Світле кіно у бібліотеці».












Тетяна Пліхнєвич – дуже цікавий автор, пише статті про історію, філософію та культуру Латинської Америки, майже в кожному номері журналу «Загадки історії» розміщені її статті.







ІІ частина

Своїми новими оповіданнями та віршами поділився з присутніми відомий автор та виконавець авторських пісень Андрій Костюченко – киянин, член Міжнародної Асоціації письменників, Національної Спілки журналістів України Міжнародної Федерації журналістів. Він один з авторів журналу «Історія. Новий погляд», де розміщує авторські матеріали про визначні історичні та архітектурні пам’ятки України. 











Марина Довженко – другокурсниця факультету «Літературна майстерність» Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка. Вона ще в школі писала цікаві вірші, виступала на заходах Київського шкільного музею К.Г. Паустовського, з яким ми підтримуємо дружні зв’язки вже 6-ть років. У своїй статті «Як створити шкільний музей» (з історії «Київського музею К.Г.Паустовського») Любов Михайлівна Артамонова – організатор музею зазначила: – «Так нашими друзями стали співробітники бібліотек Солом’янського та Голосіївського районів. Нашим прихильником, порадником і другом стала Зоя Антонівна Логвиненко із «Грінівської вітальні».

Гостями зустрічі стали: Лідія Петрівна Баранова, яка неодноразово знайомила читачів бібліотеки з творчістю її чоловіка Віктора Баранова – українського письменника, поета, колишнього голови НСПУ та головного редактора літературного журналу «Київ». Творчість митців, які вже пішли з життя, потрібно зберігати і популяризувати   це одне з завдань працівників бібліотек.
Постійний організатор цікавих заходів у ЦРБ ім. М.О. Некрасова є один з представників громадського проєкту «Світле кіно у бібліотеці», кандидат сільськогосподарських наук, активіст екологічного руху  – Михайло Макаренко. Він долучився до заходу, запропонував подальшу співпрацю.
Вадим Перегуда   історик, краєзнавець, публіцист розповів про свої краєзнавчі дослідження.












4 липня в Україні відзначався Міжнародний День Дніпра. Традиційно його відзначають в першу суботу липня. Цей день покликаний привернути увагу громадськості до проблем, пов'язаних з раціональним використанням і охороною головної водної артерії України. Дніпро протікає через три країни і впадає в Чорне море, а в Україні на його берегах розташовані 26 міст. Андрій Всеволодович Дмитрук видав книгу «Ми – діти Дніпра», у якій описав історію та сучасне існування багатьох малих річок та струмків Києва. Книга містить великий фактографічний та ілюстративний матеріал. Тож відбулась невеличка автограф-сесія, присутні з цікавістю ознайомились з книгою.

У ЦРБ ім. М.О. Некрасова тимчасово знаходяться матеріали «Грінівської вітальні». Тому 8 липня – у день пам’яті Олександра Гріна у читальному залі бібліотеки зібрались представники громадськості, співробітники ЦРБ ім. М.О. Некрасова та бібліотеки № 15 для дітей, де «Грінівська вітальня» існує вже 15-ть років. Працівник ЦРБ ім. М.О. Некрасова Зоя Логвиненко розповіла про співпрацю з музеями письменника, про архівні матеріали його дружини Ніни Грін, передані до бібліотеки її душенаказником Олександром Верхманом.
На заході Андрій Дмитрук представив свій авторський документальний фільм «Грін Крим. Останні дні», який був знятий в 2010 році на замовлення телеканалу УТ-1.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".