"Поетичні обрії археології"


Інституту археології НАН України виповнилось 100-років.
Це — провідна наукова археологічна установа в структурі Національної академії наук України, що здійснює науково-дослідницьку діяльність у галузі вивчення археології та давньої історії України. Входить до Відділення історії, філософії та права НАН України.



Працівники ЦРБ ім. М.О. Некрасова відвідали виставку, яка з цієї нагоди експонується у Державному історико-архітектурному заповіднику «Стародавній Київ». Цікаві предмети зі справжніх археологічних розкопок привертають увагу присутніх, у виставковому залі демонструються фільми про археологічні дослідження на теренах України. Серед них і фільм про Мозолевського Бориса Миколайовича — українського археолога і поета, дослідника скіфської старовини, автора найбільшого в світі відкриття ХХ ст. – скіфської пекторалі.













Він був керівником експедиції, яка, серед іншого, дослідила відомий скіфський курган Товсту Могилу та відкрила славнозвісну пектораль. Унікальна прикраса 4 століття до нашої ери – золота скіфська пектораль стала символічною знахідкою, яка підтвердила факти давньої історії України. Плідна праця, впертість, хороша вдача і надзвичайно сильна інтуїція посприяли археологу обрати саме той курган, де і був схований один із найцінніших артефактів на території України.


Борис Мозолевський був поетом і тісно товаришував із Василем Стусом:
За добро, що робив я на світі,
За усі мої муки й жалі
Я воскресну в тридцятім столітті 
І пройдусь по коханій землі.

По степах золотих і безкраїх,
Де страждаю, люблю і живу,
Де душа, наче птах, завмирає,
Коли падає тінь на траву.

Не реліктом, не родичем бідним, 
Що з далеких доріг заблукав, –
Я прийду до вас гордо і гідно, 
Бо для вас я цю землю плекав...

Врятувавши її від пожежі,
І утвердивши братство земне,
Ви в оцім подніпровськім безмежжі
Обніміть, наче брата, мене.

Бориса Мозолевського пам'ятають його колеги, шанувальники його творчості. Серед них Скорий Сергій Анатолійович — український археолог, доктор історичних наук, професор, завідувач Відділу археології ранньої залізної доби Інституту археології НАН України. Також відомий поет. У ЦБС Голосіївського району м. Києва було проведено кілька заходів, присвячених пам'яті Бориса Мозолевського, які були організовані Сергієм Скорим. 


Творча зустріч із ним відбулася 29 лютого у бібліотеці "Деміївській", де Сергій Анатолійович презентував двотомник, який вийшов напередодні його 70-річчя.
Історія Ураїни пережила і трагічні, і величні події. Тому знайомство з історичними фактами, видатними людьми та подіями допомагає сформувати світогляд справжнього українця. Це дуже важливо для патріотичного виховання молоді.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".