Голосіївська осінь

10 вересня в Київському літературно-меморіальному музеї-садибі класика української поезії і перекладу Максима Рильського відбувся щорічний фестиваль української поезії «Голосіївська осінь», якому виповнилось уже 47 років.

Працівники бібліотек ЦБС Голосіївського району м. Києва традиційно завітали на запрошення наших партнерів, друзів-музейників у гостинну садибу для участі у цьому прекрасному святі української поезії, музики, творчого спілкування.





Цьогорічне літературно-мистецьке свято «Голосіївська осінь» присвячене 50-річному ювілею створення Літературного музею Максима Рильського.

Саме в цьому будинку (на мальовничих пагорбах старовинного Голосіївського лісу) разом із родиною тринадцять років мешкав поет-академік. Для митця це була пора «третього цвітіння», час написання шедеврів, які ми знаємо зі збірок «Троянди й виноград», «Голосіївська осінь», «Зимові записи». У садибі часто бували Остап Вишня, Андрій Малишко, Володимир Сосюра, а також зовсім молоді, яких потім назвуть «шістдесятниками». Рильський вважав, що «людина кожна якоюсь мірою поет», і вмів відкривати нові імена для української літератури. Тепер цю традицію продовжують онуки й друзі Максима Тадейовича.




Перед учасниками та гостями фестивалю виступив онук М.Т. Рильського Максим Георгійович, який розповів про Всеукраїнський поетичний конкурс "Троянди і виноград" та закликав молодих поетів створювати нову українську поезію. Його підтримав секретар НСПУ О. Гордон.














Учасники фестивалю – українські письменники і перекладачі, журналісти і видавці, а також молоді поети, серед яких можна особливо виокремити членів літературної студія ім. М.Т. Рильського при КНУ ім. Т.Г. Шевченка та лауреатів літературного конкурсу видавництва «Смолоскип».















За традицією, звучали музичні та вокальні твори у виконанні відомих київських артистів: барда Олександра Вороха та заслуженої артистки естради Олени Василенко.












Всі, хто прийшов у цей чудовий, сонячний день на свято поезії, музики, плідного творчого спілкування могли також ознайомитися з колекцією портретів Максима Рильського, виконаних відомими художниками, побачити особисті речі поета, скуштувати яблука з саду Максима Тадейовича.

Коментарі

  1. "Яблука доспіли, яблука червоні..." - символічний плід у житті та творчості великого поета! Дякуємо колегам Музею Максима Рильського за збереження пам'яті і популяризації творчості Поета, традиційній організації щорічного фестивалю "Голосіївська осінь", можливості творчого спілкування і розвитку творчих здійбностей молодого покоління поетів та літераторів. Так тримати!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття