Небо зірку посилає



9 січня 2016 року Національний музей літератури України в рамках проекту «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев,1876» запросив на новорічно-різдвяну зустріч «Небо зірку посилає», яка була проведена посеред художньої виставки «Мистецька хуртовина».


Як Олена Пчілка виховувала власних дітей в народній традиції в умовах міста, так само ансамбль «Цвітень» під керівництвом Марії Пилипчак зберігає традиції у великій родині батьків і дітей вже 30 років. Лунали колядки та щедрівки з різних куточків України. Марія Пилипчак розказала про Галаганівський вертеп, який вона вперше відтворила зі своїми дітьми, і як кожна родина може змайструвати вертеп власноруч. Формування традиційної культури дітей міста надважливе, адже смаки сучасних дітей визначатимуть рівень загальної культури завтра. Водити козу, розігрувати вертепне дійство, співати жартівливих пісень і прадавніх колядок колектив запрошує на свої виступи та концертні програми.
















Про новорічно-різдвяні традиції в родині Косачів, про новорічні подарунки Лесі Українки з теплих країв та ін. країн та традицій, про материнське виховання шістьох дітей Оленою Пчілкою розказала старший науковий співробітник Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького Оксана Константиновська. У вигляді конкурсу з ароматом грузинських мандаринів Оксана Віталіївна прочитала оповідання Олени Пчілки з одного з січневих випусків журналу «Молода Україна» про нитки і шиття.


Автор і організатор проекту «Вишивка етнографічна» Тетяна Серебреннікова розповіла про реалізацію проекту в музеях і бібліотеках України; про людей, які його творять і про плани на 2016-й рік, в якому першому виданню «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» Ольги Петрівни Косач (Олени Пчілки) виповнюється 140 років.

















Колектив майстринь ZETA atelier продемонстрував колекцію сучасного одягу з ручною вишивкою за схемами Олени Пчілки «Український офіс». Тетяна Зез розказала про місце і кількість вишивки в буденному та святковому вбранні сто років тому і нині, про те, як родини української інтелігенції вводили народну вишивку у світський гардероб і як це можна робити сьогодні.





Звучали музичні привітання від гурту «Єдина країна», який складається як з вимушених переселенців, так і киян. Звучав «Щедрик» М. Леонтовича і партії з «Наталки-Полтавки» М. Лисенка.









Тетяна Серебреннікова, Тетяна Зез для всіх охочих провели майстер-клас із техніки вишивки «настилування», або «пряма лічильна гладь». Вишивали так звану «кирпичикову лиштву». Майстрині ділилися професійними секретами, як вишивати традиційні шви на тонких і вишуканих тканинах.


















Господиня заходу, заступник генерального директора з науково-освітньої роботи Сеннікова Раїса Павлівна прокоментувала художню виставку "Мистецька хуртовина"
підготувала подарунки всім-всім учасникам різдвяних віншувань на згадку про виступ в музеї...




Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".