Вишивка авангарду

  






«Вишивка авангарду» -- виставка в культурній лабораторії EDUCATORIUM, яку відвідали працівники та користувачі ЦРБ ім. М. О. Некрасова. 

 В анотації до виставки читаємо: "Початок ХХ ст. в Україні ознаменований відродженням мистецтва вишивки. В цей час в маєтках високоосвіченних жінок із знатних родин, таких як Юлія Гудим-Левкович, Наталія Яшвіль, Анастасія Семиградова, Наталія Давидова, Варвара Ханенко організуються їх власним коштом майстерні, артілі, навчальні школи. Тут плідно співпрацюють художники і майстри народного мистецтва..."
Виставка загалом присвячується вишивальній майстерні під керівництвом Наталії Давидової у селі Вербівка Кам’янського повіту Київської губернії та навчально-показовій майстерні Семиградової у селі Скопці Переяславського повіту Полтавської губернії. У проекті показано близько 30 відроджених вишивок за мотивами творів авангардистів Олександри Екстер, Казимира Малевича, Любові Попової,Ольги Розанової, Надії Удальцової, Євгенії Прибильської, народних майстрів Василя Довгошиї, Ганни Собачко, Параски Власенко, які експонувалися в Києві, Москві, Санкт-Петербурзі, Берліні та Парижі.

Оригінали робіт були знищені під час революції, але нині за їхнє відновлення взялися куратори Тетяна Кара-Васильєва (доктор мистецтвознавства, член-кореспондент НАМ України) та Георгій Коваленко (доктор мистецтвознавства, академік Російської академії художеств). Відшила в матеріалі ескізи художників-авангардистів та народних майстрів Валентина Костюкова — кандидат мистецтвознавства, художник, майстер вишивки, доцент кафедри художнього текстилю Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М.Бойчука.


Бібліотека запрошує ознайомитись з книгами з історії української вишивки, поєднати знання з побаченим на полотнах,  Так приходить розуміння того, що українська вишивка не тільки унікальне явище української сільської культури, а й частина світового мистецтва.  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".