"Українська родина в просторі і часі"

Родинні зустрічі в музеї Максима Рильського




Продовжуються творчі зустрічі з нагоди 120-річчя Максима Рильського. 21 березня в Київському літературно-меморіальному музеї М.Т. Рильського відбулася зустріч громадськості міста, письменників та бібліотекарів Голосіївського району з працівниками музею. Це - своєрідне продовження традицій гостинності, започаткованих у Голосієві самим Максимом Тадейовичем.



Олена Малишко-Березовська - музикант, громадський діяч, засновниця музею-садиби Березовських. Олена Малишко одна з нащадків знаного на Чернігівщині роду Березовських-Малахових-Силичів. Серед них старшини чернігівських козацьких полків, генерал руської імператорської армії та музиканти. Найвідоміший з них композитор Максим Березовський. Щоби вшанувати свого предка, Олена створила музей-садибу. Олена Євгеніївна проводить велику пошукову роботу в архівах. 




Так, в обласному архіві вона знайшла листи Максима Тадейовича Рильського до дружини репресованого в 30-ті роки відомого театрального діяча Олександра Кисіля, які допомогли його реабілітації. Копії цих листіх були передані до фондів музею Максима Рильського.





Цікавими були спогади Марії та Олени Леонтович, які походять зі славетного українського роду. Олена Василівна Леонтович – педагог, письменниця, автор багатьох художніх та публіцистичних творів. За її ініціативи та активної участі в місті Києві відбувалися вечори пам’яті, присвячені ювілеям українських письменників, митців, зокрема Володимира Леонтовича. Олена Василівна одна з засновниць ГО «ЖІНОЧЕ ТОВАРИСТВО ІМЕНІ ОЛЬГИ БАСАРАБ ТА ОЛЕНИ ТЕЛІГИ». Її спогади про родинні зв'язки та трагічні долі представників українського дворянства, описані у книзі "Осінні соняшники" - безцінний внесок в історію незалежної України.



Адже, історія кожної родини - це історія всієї нашої країни, яка включає в себе героїчні, трагічні, карколомні часи та події, але патріотизм та гідність українців допомагає їх пережити та перемогти.









Працівники музею на чолі з директором - Вікторією Колесник завжди раді відвідувачам, які незмінно стають друзями музею та шанувальниками поезії Максима Рильського. Поети дарують свої книги, Вікторія Івченко, педагог та літератор, подарувала свою книгу поезій "Я - Мавка".  









Рік 120-річчя від дня народження Максима Тадейовича Рильського тільки розпочався. У Голосіївському районі 
м. Києва знаходяться літературно-меморіальний музей Максима Рильського та бібліотека його імені. Робота по увічненню пам'яті великого поета, популяризація його творів буде продовжуватись.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття