Героїчні жінки України



ЦБС Голосіївського району м. Києва постійно розширює коло свої друзів та партнерів. Такими для нас стали члени ГО "Жіночого товариства імені Ольги Басараб та Олени Теліги". 
Першим спільним заходом став вечір, присвячений 100 річчю від дня народження Марії Капніст - видатної української актриси та унікальної особистості, який відбувся минулого року у бібліотеці ім. Наталі Забіли для дітей.










24 лютого 2015 року в бібліотеці ім. П.Й.Панча пройшов вечір вшанування пам'яті двох вольовничих жінок, двох патріоток, які загинули за Україну - Ольги Басараб та Олени Теліги. Ці героїчні жінки - взірець непохитності та нескореності духа у боротьби за долю України. 






Письменниця Олена Леонтович розповіла про життя та діяльність Ольги Басараб - української громадської і політичної діячки початку ХХ століття. Олена Василівна Леонтович – педагог, письменниця і високодуховна особистість. Автор багатьох художніх та публіцистичних творів. За її ініціативи та активної участі в місті Києві відбувалися вечори пам’яті, присвячені ювілеям забутих українських письменників, митців, зокрема Володимира Леонтовича, книги якого вона подарувала бібліотекам. Леонтович Володимир Миколайович - громадсько-політичний діяч, письменник, який переймався національною ідеєю, жив і працював для рідної землі, хочя змушений був жити та померти за кордоном. З 1906 р. — один із видавців першої щоденної української газети «Громадська думка».
У 1917 р. — один із засновників Української Центральної Ради. 





У вечорі взяли участь викладач та студенти історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Викладач-історик Жанна Кулик розповіла про життя та творчість Олени Теліги  - української поетеси, літературного критика, діяча української культури, діячки ОУН.








На вечорі була присутня д.і.н., зав. відділу Національної бібліотеки України ім. Вернадського Надія Стрішенець. Надія розповіла про діяльність та історію створення Всеукраїнського жіночого товариства імені Ольги Басараб та Олени Теліги, передала бібілотеці ім. П.Й.Панча нові наукові видання літературознавчої та історичної тематики. 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття