Травневі зустрічі з ВПО: співпрацюємо, навчаємось, відроджуємось

У рамках бібліотечного соціокультурного проекту для людей з особливими потребами та ВПО "З любов'ю до життя" у співпраці з Радою громадських організацій людей з інвалідністю та їх родин - вимушених переселенців зі Сходу України (голова Ради - Тетяна Вікторівна Баранцова) відбулись цікаві, творчо насичені та корисні зустрічі.

6 травня 2018 року у бібліотеці "Деміївська" відбулася творча зустріч з письменницею Надією Марчук. Надія презентувала свої книги (першу і другу частини) під назвою "Спадкоємець та донька повітрулі". Це захоплююче фентезі, побудоване на українському грунті, читається на одному подиху. В ньому – боротьба сил добра і зла, віра в людину та її можливості, пригоди, випробування та перемоги.



Перша і друга книги «Спадкоємець та донька повітрулі» у доступній дітям формі підіймає одвічні філософські питання: як влаштований наш світ, як Бог допомагає людям, як людині потрібно дбати про свою душу. Світ у книзі постає як єдиний живий організм і люди це відчувають, бережно ставляться до природи, а вона віддячує людям добром.Надія Марчук поділилася з присутніми історією створення книги «Спадкоємець та донька повітрулі»: «Я в той період частенько їздила до Києва, – на лікування або до театру. Зупинялася у своєї однокурсниці Алли Габро, в якої народилася двійня – Сашко й Даринка. Діти підростали й вимагали від мене, щоб я їм якусь нову казку розповіла... Ото по дорозі до Києва у автобусі я й придумувала, що буду малим розповідати. А вони уважно слухали. потім брали свої ляльки й розігрували сценки з казки – чорнява лялька була Толигнівою, білява – Ружею й т.д. Було доволі весело й кумедно».Книга побачила світ з легкої руки письменниці Оксани Думанської, яка зазначила, що життя дітей, описане у книзі надзвичайно цікаво. І воно буде зрозуміле дітям, які живуть у селах і містечках. Міська дитина прочитає цю книжку як казку, а сільська дитина прочитає її як про себе.










Надія Марчук є надзвичайно цікавим автором, книги якої дуже люблять читати діти і дорослі, тому наразі чекаємо продовження цієї історії у третій книзі. Авторка зазначає, що їй хотілося написати «українського «Гаррі Поттера», але щоб ця історія була світлішою, добрішою, з більшою увагою до сімейних цінностей.

* Марчук Надія Олександрівна (нар. 21.03.1968 р.) — педагог, поетеса, драматург, перекладач. Проживає у смт. Срібне Чернігівської області. Одинадцять років працювала у Срібнянській середній школі вчителем зарубіжної літератури та англійської мови. Організувала й очолювала шкільний театр, вистави якого здобували призові місця на районних конкурсах. Нині за станом здоров'я не працює (є інвалідом першої групи з дитинства, пересувається на милицях).
З дитинства пише вірші, які друкувалися в районній газеті «Срібнянщина» та чернігівському обласному тижневику «Гарт», а також у газетах «Сіверщина», «Благовіст», «Естафета» (видання дніпропетровської організації інвалідів), «День»; у журналах «Радуга» та «Свічадо». Співпрацювала з журналом «Всесвіт» як перекладач.
Перша поетична збірка «Версії» вийшла у 2005 р. (самвидав), друга — «Прозорий час» — у 2007 р. (видавництво «Ліра», м. Дніпро).
Авторка має два дипломи конкурсу «Коронація слова» 2004 року за п'єсу «Мавка» (заохочувальний диплом) і 2007 року «Калина та песиголовці». Протягом листопада і грудня 2013 року виставу за п'єсою «Калина та песиголовці» ставив у США Чиказький театр «Гомін».
Дитяча фантастично-пригодницька патріотична повість «Пригоди Дзвінки та Данилка» зайняла третє місце на першому Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Золотий лелека» 2007 року
У січні 2015 року театр «Гомін» (Чикаго, США) здійснив постановку вертепу «Східна війна» за сценарієм Надії Марчук. (З Вікіпедії)/

Див.: http://bibldemeevskaja.blogspot.com/2018/05/blog-post_44.html


"Диво-сад над Дніпром"

9 травня бібліотекар Абакумова Тетяна, яка працює в бібліотеці ім. М.П. Стельмаха, провела екскурсію в ботанічний сад ім. М. М. Гришка для бібліотекарів, ветеранів та переселенців зі Сходу України.


Екскурсанти милувалися шедеврами саду. Час спливав непомітно, захопленню не було меж. Саме тут хочеться мріяти, надихатися новими ідеями та набувати природної енергії. 

Див. http://biblstelmaha.blogspot.com/2018/05/blog-post_10.html




«Найдобріша, найкраща матусю рідненька!

(Відзначаємо День матері та Міжнародний день сім'ї)

З нагоди святкування Дня матері та Міжнародного дня сім'ї у парку ім. Тараса Шевченка 12 травня відбувся загальноміський соціокультурний захід. Бібліотекарі централізованої бібліотечної системи Голосіївського району м. Києва взяли активну участь у святкуванні. 








Колеги з бібліотеки імені Наталі Забіли для дітей та ЦРБ ім. М.О. Некрасова представили майстер-класи з квілінгу, орігамі, паперових саморобок - яскравими різноманітними способами долучали гостей свята до мистецтва складання паперу.

Див.: http://crbnekrasov.blogspot.com/2018/05/blog-post_14.html
http://zabilyditbibl.blogspot.com/2018/05/blog-post_15.html















Працівники бібліотеки ім. В.А. Симоненка для дітей долучилась до свята інтерактивною грою "Поетичне сонечко" і заняттями для найменших діток.
За зручними столиками "Абетка" маленькі відвідувачі свята мали змогу познайомитись з дитячими журналами "Малятко", "Пізнайко", "Ангеляткова наука", ін., розмалювати звірят та персонажів улюблених мультфільмів. Приємно знайомити дітей з активностями і творчими можливостями бібліотеки, зацікавлюючи малечу в книзі і читанні.
Див.: http://simonenkobibl.blogspot.com/2018/05/blog-post_39.html

Але головною родзинкою бібліотечного майданчика Голосіївського району стала казкова студія "Фира-Фуфира" Олени Комарової, яка навчала матусь писати казки своїм дітям.














Олена Сергіївна Комарова – багатодітна мама, психолог, казкарка та активна читачка запросила присутніх до участі у надзвичайно цікавому і корисному майстер-класі для матусь з казкотерапії «Мамо, напиши мені казку!».
Сім'я Комарових переїхали з Луганська до Києва у 2014 році як вимушені переселенці, виховують четверо дітей, активно долучаються до творчих заходів у бібліотеках, громадської та волонтерської діяльності.


"Навчаємось писати грантові проекти"

12 травня у приміщенні бібліотеки ім. В.А. Симоненка відбувся тренінг Олександра Вольфа "Основи паліативної та хоспісної допомоги, проектного менеджменту та фандрейзингу". На тренінгу були присутні члени громадських організацій, створених переселенцями, які розповіли про свій досвід проектної діяльності, але прийшли навчатись, щоб допомагати більш незахищеним громадянам.














** Ведучий (тренер) - Олександр Вольф, 38 років, народився в Києві. Голова правління Всеукраїнської благодійної організації «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» (з 2011 р). Брав участь в реалізації близько 40 проектів, пов'язаних з розвитком паліативної та хоспісної допомоги тяжкохворим людям. Спеціаліст із соціальної роботи лікарні "ОХМАТДИТ" (з 2010 р), асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (з 2011 р).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".