"Вишивка як виразник національної приналежності. Косачі. Вплив патріотично налаштованої інтелігенції на одяг містян на зламі ХІХ-ХХ ст."

27 травня в Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького відбулася зустріч на тему "Вишивка як виразник національної приналежності. Косачі. Вплив патріотично налаштованої інтелігенції на одяг містян на зламі ХІХ-ХХ ст."





















Оксана Константиновська, старший науковий співробітник Музею видатних діячів української культури, провела екскурсію меморіальною квартирою Косачів, прокоментувала речі та одяг, які любили, носили, збирали представники цієї видатної української родини.


Тетяна Серебреннікова, автор і куратор Всеукраїнського проекту «Вишивка етнографічна:«Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876» говорила про тяглість традиції української інтелігенції виражати себе українцями через одяг, оздоблений вишивкою. Як це робили Драгоманови, Косачі, Старицькі, Саксаганські, Лисенки більше 100 років тому; як одягались українці за часів СРСР ( Рильський та ін.); як одягались кияни 30-40 років тому і де брали одяг з вишивкою. 

Разом з аспіранткою Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України Мариною Олійник торкнулися проблематики розвитку сучасного українського одягу. 




















В рамках дисертаційного дослідження Марина Олійник збирає інформацію про реальне використання традиційного одягу в сучасності; про те, яким чином людина прийшла до необхідності виражати себе приналежним до української культури через зовнішній вигляд; про ставлення до сучасних напрямків розвитку українського одягу тощо.

Багато цікавої інформації та естетичне задоволення від вишуканої вишивки присутні отримали від спілкування з киянкою Марією Заліською, дизайнером взуття та досвіченою вишивальницею. Разом із співробітником Центральної районної бібліотеки ім. М. О. Некрасова Централізованої бібліотечної системи Голосіївського району м. Києва Ніною Локоть домовились про персональну виставку майстрині восени 2015 року.


Роботи майстрині вражають своєю вишуканістю та професійністю.

Сучасне використання орнаментів, зібраних Ольгою Косач (Оленою Пчілкою) продемонструвала відома київська майстриня Надія Цинайко. «Невеличке ател’є плетених речей «Життя, схоже на плетиво», як його називає сама мисткиня, поповнилось топом з плетеним орнаментом та мітенками за схемами з альбому 1876-го року. До речі, мітенки носила всесвітньовідома донька Олени Пчілки Леся Українка. І цей аксесуар вкрай популярний сьогодні.























Присутні змогли роздивитися кілька виробів з «Білої колекції» Тетяна Зез. В цій колекції ZETA atelier поєднано сучасний крій з вишивкою біллю, або білим-по-білому за орнаментами, зібраними Ольгою Петрівною Драгомановою-Косач та її дочкою Ольгою Петрівною Косач-Кривенюк. Жінки різного віку, різного рівня вишивальної майстерності змогли самостійно вишити одяг, який їм пасує і який доречно і зручно носити щодня. Так Тетяна Зез зберігає і пропагує давню українську традицію вишивати свій одяг.





Наостанок, всі присутні отримали в подарунок від Музею видатних діячів української культури календар на 2015-й рік «Малярське мистецтво у музейній збірці», де місяць травень ілюстровано роботою А. Волненка «Іван Паторжинський у ролі Карася (персоніфікований ескіз костюму до опери «Запорожець за Дунаєм»), 1965 р. Вкрай символічно, що на цьому полотні зображено українця в українському народному одязі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття