Майстер-класи та творчі зустрічі вишивальниць у проекті "Вишивка етнографічна"


Самій не довго збитися з путі,
Та трудно з неї збитись у гурті.
Леся Українка



З 16 травня по 30 червня в Музеї книги та друкарства України в рамках виставки-презентації проекту "Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876" проходять майстер-класи для бажаючих долучитися до вишивання, української культури, історії та творчі зустрічі учасників Всеукраїнського проекту, серед яких і працівники ЦБС Голосіївського району м. Києва.
29 травня 2015 року відбувся майстер-клас з техніки вишивки «занизування, заволікання», який провели автор та організатор проекту Тетяна Серебреннікова та відома майстриня Тетяна Зез.


Присутні захопливо слухали про найдавніші вишивальні шви, які наслідують ткацтво. Цитуємо першоджерело:
"І от «занизування», як старіше – первісне шиття, більшою мірою зустрічається, по-перше, на найбільш давніх із вишиваних у нас речей, – на рушниках, сорочках, плахтах, – і по-друге, – відносно розташування свого на частинах речей, – це шиття найдовше утримується на подолах, пазухах, краях рукавів), рушників і хустин на голову, потім на обідочках, якими часто закінчують шиття іншими способами (гладдю, хрестиками) передпліччя: на верхніх смугах рукавів, де вони сходяться з передпліччями." Витяг з передмови до альбому "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев,1876".
















З’ясували, що ж таке «чисниця», креслили схеми і вишивали… Майстрині демонстрували аркуші з альбому Ольги Косач, вишиті занизуванням, зразки та готові вироби. Доки жінки вишивали, діти вишукували в експозиції музею найбільшу книгу, книги з українським орнаментом, вишивку занизуванням… .





Інформаційний партнер проекту "Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876" - журнал "Всё о рукоделии". Випускаючий редактор Марія Беднік з куратором проекту Тетяною Серебренніковою.















Сучасний одяг для дітей з українським народним орнаментом від Олени Пчілки
з "Джинсової колекції" Тетяни Зез..




З 2011 року Централізована бібліотечна система Голосіївського району міста Києва активно підтримує проведення майстер-класів та творчих зустрічей вишивальниць все частіше і на базі різних бібліотек. Тільки з жовтня 2014 року по квітень 2015 року у бібліотеках Голосієва було проведено 20 майстер-класів, у яких взяли участь 600 осіб. Напрацьований досвід впевнено демонструє широкому загалу, як долучити до народної вишивки, самобутньої української культурної спадщини простих людей, жінок, дітей. Як зацікавити серйозним, музейне зробити доступними, складне – зрозумілим, пояснити, спонукати до практичної реалізації – власне вишивки без обмежень на вік, освіту, навички пересічного українця. Долучайтесь і Ви! 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".