Літературні події нашого міста

15 квітня у Національному музеї Тараса Шевченка відбулася презентація нової книги Дмитра Бураго "Снеговик", на якій були присутні працівники ЦРБ ім. М.О. Некрасова.


Дмитро Сергійович Бураго - київський поет, член Національної спілки письменників України, видавець, кандидат філологічних наук, лауреат літературної премії ім. Леоніда Вишеславського, премії НСПУ ім. Миколи Ушакова, Міжнародної премії ім. Арсенія та Андрія Тарковських.
 
Автор книг: "Ехо мертвого міста", "Тут", "Пізні часи", "Шум словника", "Сірниковий потяг", "Київський збір", а також численних публікацій у вітчизняній і зарубіжній періодиці. «Сніговик» - сьома книга київського поета Дмитра Бураго, яка об'єднує вірші 2013-го і 2014-го років. Переживання, філософське осмислення, сполучені з документальними свідченнями - складають своєрідну хроніку очевидця революційних подій цього часу.



Відкрив вечір Дмитро Васильович Стус - генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка - український письменник, літературознавець, редактор, член гуманітарної ради при Президентові України. В оновленому музеї Тараса Шевченка є місце для сучасних презентацій та виставок.









Зустріч закінчилась традиційною автограф-сесією поета.









Вечер поезії пам'яті Леоніда Вишеславського 


21 квітня у приміщенні Національного музею літератури України пройшов вечір пам'яті Леоніда Вишеславського та відбулось нагородження лауреатів літературної премії «Планета Поета» ім. Леоніда Вишеславського.

Леонід Миколайович Вишеславський  — радянський і український поет, який писав твори російською й українською мовами, літературознавець, перекладач, педагог. За весь час творчої діяльності видав понад 60 книг віршів, прози та перекладів.
Твори Вишеславського перекладалися українською, польською, німецькою, французькою та іншими мовами. Його виступи неодноразово транслювалися по радіо і телебаченню. Він мав прихильників і друзів у багатьох містах країни та за її межами.
У 2007 році його нащадками - донькою Іриною Вишеславською та онуком Глібом Вишеславським, поетами - Дмитром Бураго, Петром Осадчуком була заснована Літературна премія імені Леоніда Вишеславського "Планета поета". Назва премії пов'язана з малою планетою, відкритою у 1979 році і названою на честь поета - "Вишеславія". Присуджується щороку за досягнення у філософській ліриці в номінаціях - "Українська мова" і "Російська мова". До складу журі входять засновники премії та лауреати попередніх років. 





Ірина Леонідівна 
Вишеславська-Макарова  — українська художниця, живописець, графік, сценограф, член Національної спілки письменників України, Міжнародної асоціації «Мистецтво народів світу», Москва; Незалежної мистецької Асоціації «Terra» Київ; член «Maison des Artisles» Париж, Франція. Її роботи демонструвалися і зберігаються у музеях таких країн: Україна, Франція, Росія, Азербайджан та ін. 







Чимало зроблено й написано донькою про батька Леоніда Вишеславського для увіковічнення пам’яті про нього. Саме батько Ірини Вишеславської сприяв її художньому вихованню. Завдяки організованій ним поїздці по Європі, дочка з юних років була знайома з найкращими творами мистецтва в музеях Європи. Зусиллями сім'ї Вишеславських в м. Старий Крим в 2013 році був відкритий Культурний центр ім. Леоніда Вишеславського "Дім поета".




Цього року лауреатами  літературної премії імені Леоніда Вишеславського "Планета поета" стали відомі київські поети, члени НСПУ, керівники творчих студій при Спілці письменників Андрій Грязов та Василь Дробот. Ці поети неодноразово виступали в бібліотеках ЦБС, презентували свої книги та твори членів літературних студій.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття