Міжнародний день поезії в садибі Максима Рильського

21 березня в Літературно-меморіальному музеї Максима Рильського з нагоди 120-річчя від дня народження видатного поета, в рамках співпраці та реалізації проектів: «Українська родина в просторі і часі: матеріальні та духовні цінності» ЦБС Голосіївського району м. Києва і «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев,1876» ГО веб-спільноти «Спілкування за вишиванням» відбулась зустріч киян, поціновувачів поетичного слова та української культури.



«Вишивка як виразник національної приналежності. Рильський».     Тема всеохоплююча і невичерпна. Доторкнутися до неї запросили вишивальниці Тетяна Серебреннікова, Тетяна Зез. 













Розглядали меморіальні речі – вишиті сорочки та краватки Максима Тадейовича.

















Разом Мариною Олійник, аспіранткою відділу Український етнологічний центр ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України, розмірковували, як представники української інтелігенції виражали себе українцями через одяг. 

На щастя, на сьогоднішній день маємо достатньо інформації про народний одяг в сільській місцевості. А одяг українців, які жили в місті п’ятдесят, сто, двісті років мало досліджений, зокрема з причин його відносно малої кількості. І тому ще цінніший. Тим більше одяг, який носила наша інтелігенція, патріотично налаштовані сини й дочки нашої країни, які прославили Україну на весь світ.
Такою була Ольга Петрівна Косач, таким був Максим Тадейович Рильський. 






Ольга Косач виховувала своїх дітей в народній традиції, результати цього виховання в свій час – це надбання нашої нації сьогодні на ниві літератури, етнографії, фольклору, громадської діяльності. 
В Міжнародний день поезії і в садибі Рильського звучать слова поета:
         В небі сонця золотий клубочок 
Розсипає нитки промінні, 
    Їх збирають рученьки дівочі 
 І гаптують цвіт на полотні. 
В оселі Максима Рильського завжди було гамірно і лунав дитячий сміх. Цей день не став виключенням. На гостину до Рильського завітали діти, чиї батьки усвідомлюють важливість виховання молодого покоління через український вишитий одяг. 



Відбувся показ сучасного одягу з ручною вишивкою за схемами О. Косач від ZETA atelier. 







Запрошуємо долучатися до наших наступних зустрічей, де плекаємо все українське мовою, вишивкою, родинними цінностями в будинку видатного сина українського народу Максима Рильського.

Інформація - Тетяни Серебеннікової
Фоторепортаж – Ольги Муренко (Німеччина)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття