"Подарунок Паустовському - подяка друзям"

Бібліотека – це унікальний заклад культури, який має безмежні можливості. Адже книга, крім інформаційної складової, – унікальний інструмент для спілкування, встановлення комунікацій, вона слугує літературною основою для будь-якого сценарію, тощо. Письменник – книга – бібліотекар – читач: на цьому базується діяльність бібліотеки.
А якщо письменник – киянин, сторінки його книг випромінюють любов до міста і людей, з якими йому доводилося жити і зустрічатись – то цей зв'язок встановлюється назавжди. Інколи щасливе поєднання ідеї, інтелектуальних можливостей, літературних вподобань, патріотизму небайдужих людей знаходить своє втілення у створенні нового осередку творчості.


Саме так і сталося, коли першого грудня 2013 року у м. Києві,
у спеціалізованій середній школі № 135 з'явився музей Костянтина Паустовського. Історія створення музею докладно представлена у соцмережах та друкованих виданнях. 

Представники ЦБС Голосіївського району м. Києва були присутні на відкритті музею, та надалі педагоги та учні школи стали нашими великими друзями та партнерами. 


"Грінівська вітальня" бібліотеки № 15 для дітей приймала у себе юних поетів та музикантів, а саме такими талантами володіють учні цієї школи, вихованці чудових педагогів Ірини Людовік та Інни Балог. 

Ці дві чарівні молоді жінки стали наступницями організаторів музею. Вони проводять величезну роботу з виховання у дітей любові до художнього слова, розвитку їх творчих здібностей. І результат – дивовижний. Двічі на рік – у день заснування музею та народження письменника 31 травня в школі відбуваються справжні літературні свята, на яких учні у ролі артистів, музикантів, танцюристів, ведучих представляють музей і свої творчі здобутки.














Музей став широковідомим у Києві, його відвідують не тільки кияни, а й гості з інших міст і країн. Особлива атмосфера, яка переносить нас у далекі реалії київських гімназій, стіни старовинної будівлі гімназії Готліба Валькера створюють неповторний настрій. Тут виступають відомі літератори, вчені, журналісти. Про музей згадує у своїй книзі "О Паустовском" Валерій Дружбинський – відомий журналіст і письменник,  у минулому – секретар Паустовського. Ессе вченого, академіка, громадського діяча Ісаака Трахтенберга було надруковано у журналі "Радуга" у 2015 році із назвою "Костянтин Паустовський і Київ. Повернення". Завжди з цінними документами приходить до музею відомий києвознавець Михайло Кальницький.


Бібліотекарі ЦБС Голосіївського району провели у музеї захід, присвячений 120-річчю від дня народження Ніни Грін, за участю її душенаказників Олександра Верхмана та Ігоря Жука. Неодноразово виступали поет та музикант Олег Рубанський, поет, археолог Сергій Скорий, письменник Сергій Черепанов. Працівник ЦРБ ім. М.О.Некрасова Зоя Логвиненко знайомила учнів з документальними матеріалами "Грінівської вітальні", документами та фотографіями часів Другої світової війни.







З літературно-музичною композицією "Поговоримо про щастя" виступили учні школи у бібліотеці "Деміївській". Творчість неможливо зупинити. І цього року в умовах карантину фестиваль "Подарунок Паустовському" відбувся у відеорежимі, діти записали композицію, де виконували твори письменника, а також свої поетичні, прозові і музичні твори.















Працівники та актив бібліотек ЦБС Голосіївського району вдячні за творчу співпрацю педагогічному колективу та учням Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №135, бажаємо подальших творчих успіхів, нових наукових досліджень, міцного здоров'я та наснаги!


Відео-привітання "Подарунок Паустовському" 


Коментарі

  1. Як приємно, коли молодь активно приймає участь у таких потрібних мистецьких заходах, популяризує творчі надбання найкращих письменників, дбайливо зберігає та знайомить широкий загал користувачів зі здобутками світової літератури та культури. А поєднання такої роботи з бібліотечною діяльністю і бібліотекарями нашого Голосіївського району додає нові можливості для розвитку та творчості. Окрема подяка сподвижникам-педагогам цього ліцею за турботу, громадську позицію та безмежну любов до дітей та їх повноцінного розвитку. Дякуємо всім за співпрацю, розуміння та підтримку!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття