"Наші друзі – художники"

Партнерами бібліотек ЦБС часто стають митці, художники. Адже бібліотечний простір може перетворитися на мистецький. Художні твори доповнюють книжкову ауру, а все це разом створює культурний центр. Це завжди позитивно діє на імідж бібліотек. Зараз важко назвати бібліотеку, де б не були представлені картини, зразки прикладного мистецтва.











Щасливе знайомство з двома митцями та їх творчістю продовжується у бібліотеках Голосіїва вже не одне десятиріччя. Воно перетворилось на активну творчу співпрацю та міцну дружбу. 

Жорж Іванович Шанаєв – людина-легенда, вчений, водолаз, художник. Він ціною власного здоров'я зробив неможливе - під час Чорнобильської катастрофи на ЧАЕС доклав величезних зусиль для захисту від радіаційного впливу. 
Кажуть, що талановита людина талановита у всьому. На лікарняному ліжку він почав малювати, його дивовижні графічні малюнки запам'ятовувались одразу. У лаконічній формі вони передавали суть образу, несли серйозні змістовні послання сучасникам. Велика громадська робота Жоржа Івановича призвела до створення студії-галереї творчості інвалідів "Ми духом незламні", яка згодом отримала звання народного аматорського колективу. 

Саме з виставки робіт художників галереї у 2004 році у Феодосійському літературно-меморіальному музеї Олександра Гріна розпочалась діяльність "Грінівської вітальні" бібліотеки № 15 для дітей. Працівники ЦБС Голосіївського району м. Києва Зоя Логвиненко та Алла Дубенюк долучилися до організації виставки, отримали запрошення на наукову конференцію. Згодом київські бібліотекарі, художники, поети брали участь у різноманітних заходах, які проводились у АР Крим до 2013 року.















А Жорж Іванович Шанаєв є і сьогодні генератором ідей, щирою, енергійною людиною, яка продовжує об'єднувати творчі патріотичні сили, він є лауреатом численних відзнак та нагород.
І не випадково об'єднались разом два митця: Жорж Шанаєв і Гліб Гржибовський. Вони різного віку, але однакової сили горіння душі. 

Гліб Гржибовський – це творчий псевдонім цікавого прогресивного художника Олега Дурмасенка, громадського діячя, художника, дизайнера, керівника творчого центру «ім. Олексія Дурмасенка ГГ-Корчуватий-Арт». Його філософські картини виконані в манері сюрреалізму та символізму завжди користуються великою увагою. Вони змушують замислитися над сенсом життя, проблемами людства. 
Гліб Гржибовський допоміг обладнати виставкові зали у бібліотеках ЦБС Голосіївського району це: галерея «Зустріч» у бібліотеці ім. М.П. Стельмаха, «Мистецька вітальня» у бібліотеці ім. Наталі Забіли для дітей, малий виставковий зал у бібліотеці ім. М.В. Гоголя, «Корчуватий-Aрт» у бібліотеці № 15 для дітей.














Мистецьке життя у виставковому просторі за ці роки було дуже активне і бурхливе. Поезія, живопис та графіка Гліба Гржибовського спрямовані саме на проблеми молоді, виставки завжди викликали живий інтерес, проводились численні дискусії та обговорення. Подібна діяльність допомагала залучити до бібліотек представників молодіжної спільноти. 

4 березня 2015 року у бібліотеці № 15 Голосіївської ЦБС м. Києва відбулося урочисте відкриття Меморіальної стіни пам'яті загиблого у АТО кіборга із позивним "Динамо" Олексія Дурмасенка. Ініціатором створення Меморіальної стіни-пам'яті Олексія Дурмасенка при бібліотечному Арт-центрі "Корчуватий" став художник та організатор цього проєкту Олег Дурмасенко (творчий псевдонім Гліб Гржибовський) одразу після трагічної загибелі в АТО свого сина. За дуже короткий термін (близько двох місяців) в результаті спільних зусиль батька, колективу бібліотеки №15, друзів-бійців, родичів загиблого та однодумців цей проєкт вдалося втілити у життя... 













Гліб Гржибовський проводить дуже велику громадську роботу з допомоги учасникам АТО, сім’ям загиблих, з увічнення пам’яті загиблих героїв. Заснований ним культурно-просвітницький лекторій "Славетні епохи України" згодом був трансформований у громадську організацію з власною стратегією, неформальними підходами та неймовірно насиченим стилем роботи.
Ми дуже раді, що маємо таких друзів та партнерів! Адже це справжні герої України!



У червні Жорж Шанаєв та Гліб Гржибовський відзначають свої дні народження

Ми щиро їх вітаємо, бажаємо міцного здоров’я та творчого натхнення, нових ідей та вірних друзів-однодумців! Дякуємо Вам за творчю співпрацю, розуміння, за Вашу силу горіння душі, витримку та незламний дух! 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття