Виставка живопису «Світло Бориса Лєкаря. Київ - Єрусалим - Вічність»


27 серпня у музеї Шолом-Алейхема відкрилась довгоочікувана виставка художніх робіт Бориса Лєкаря. Картини художника були зібрані з приватних колекцій киян. Адже його творчість відома багатьом не тільки на батьківщині, а й за кордоном. 
















До створення експозиції долучилась працівник ЦРБ ім. М.О. Некрасова Зоя Логвиненко, яка має кілька робіт художника.






Борис Лєкар - талановитий київський художник, живописець, графік, архітектор. Народився 8 жовтня 1932 року у Харкові. Борис - новатор, який висловлював свої думки за допомогою живописної техніки, побудов на світлових ефектах.



Світло від Лєкаря передає духовну справжність зображення, його глибину і сенс. Лєкар виконав в Києві основні архітектурні роботи (скіфські баби, сфінкси, сонце на Софіївській площі), що показали новаторське рішення. Кандидат архітектури (1963). Працював в Києві художником, скульптором та архітектором експериментального проектування (1959). Брав участь у виставках з 1960-80-х років. Неодноразово приїздив з Єрусалима до Києва і презентував свої нові виставки. У художніх роботах відтворював гармонійну картину світу. До кінця життя він залишався киянином, у його друзів залишилось багато пейзажів рідного міста. Свого часу в Єрусалимі викладав художнє мистецтво в інтернаті для дітей-інвалідів.


Київ завжди був містом мультикультурним, люди різних національностей представляли тут свою творчість. Навіть за кордоном вони зберігають зв’язки з батьківщиною. Яскравий приклад – творчість Бориса Лєкаря, поета Вадима Гройсмана та багатьох авторів журналу «Радуга», яких ми приймали в наших бібліотеках. 


Ведучий вечора Леонід Фінберг - соціолог, дослідник культури, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, головний редактор видавництва «Дух і Літера» Національного університету "Києво-Могилянська академія», передав у дарунок книгу для бібліотек ЦБС.



Книга у подарунок для бібліотек ЦБС 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".