"Altered man. The art of Boris Lurie" (Змінена людина. Мистецтво Бориса Лур'є)



6 вересня у «Мистецькому центрі «Шоколадний будинок» філія Національного музею «Київська картинна галерея» спільно з Мистецьким фондом Бориса Лур’є (Нью-Йорк) відбулося відкриття виставки робіт Бориса Лур’є «Змінена людина». Захід відвідали читачі та працівники бібліотеки ЦРБ ім. М.О. Некрасова. 















Змінена людина – важлива метафора ХХ та ХХІ століть; історія та політика, що намагаються стерти людину, змінити її та позбавити обличчя. Борис Лур’є (1924–2008) — американський художник-нонкомформіст та письменник, народжений в Києві, засновник руху NO!art — одним з перших порушує питання, що вже давно витали в повітрі: зникнення індивідуальності та самої реальності.


Художня практика Бориса Лур’є тісно пов’язана з темою Голокосту. Його виставка «Змінена людина» — це бесіда про кінець метафізики, яка стала «неможливою після Освенциму». Лур’є, який пережив чотири концтабори, вважав, що морально виправданим в «тотальному концтаборі» сучасності може бути лише бунт. Тому за робочу стратегію він обрав жорстку критику.

Бачення світу як тотального концтабору, де люди безжально знищують собі подібних; світ як бордель, де людина, а саме жінка, перетворюється на об’єкт — стали опорою та провідником у мистецтві Бориса Лур’є. Виставка художника в Україні є знаменним показником відкритості сучасного українського суспільства. 

Щороку, 29 вересня в України відзначається День пам'яті жертв Бабиного Яру. Бабин Яр став символом Голокосту в Україні та братською могилою для понад ста тисяч цивільних громадян і військовополонених. Виставка "Змінена людина" нагадує людству ті трагічні події. 
Оглянути виставку можуть всі бажаючі з 6 вересня по 30 жовтня 2019 року.


Зоя Логвиненко з фотографом Віктором Марущенко

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".