Мандруємо Україною. Виставка-презентація "Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876" у Львові



15 серпня 2015 р. в Марійському товаристві «Милосердя» (м. Львів, вул. Руська, 10) відкрилась виставка-презентація проекту «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876». На виставці представлені вишиті аркуші, колекція писанок, зразки ткання за альбомом «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876». Ця перша ґрунтовна етнографічна робота з української орнаментики Ольги Петрівни Косач (літературний псевдонім – Олена Пчілка) згуртувала майстрів та поціновувачів української традиційної культури з 15 областей України.



Координатор проекту на Львівщині Леся Демчук відкрила виставку представленням чернівецького клубу вишивальниць «Вечорниці» в особі Наталі Пташинської, яка презентувала проекту портретне фото Ольги Косач у вишитій рамці.



















Автор і організатор проекту Тетяна Серебреннікова розповіла власне про проект і етнографічну діяльність Ольги Косач та її сучасників, в тому числі на Галичині; про єдність культури українського народу, який в різні часи був поділений територіально, але духовно-матеріальна культура якого є одним цілим як 150 років тому, так і в теперішній час.















Про запровадження старовинних швів та орнаментів в повсякденний одяг українською аристократією кінця 19-го-поч. 20-го ст., про вишитий одяг української інтелігенції 20-го ст. і про теперішню моду на вишитий одяг розповіла Тетяна Зез, ілюструючи свою доповідь виробами Zeta atelier та авторськими роботами українських майстринь Олени Данівої, Юлії Гончарової, Лесі Демчук.



















Всі охочі мали унікальну нагоду підвищити свою вишивальну майстерність на практичній частині заходу, де проводились майстер-класи:
«Техніка «Занизування, заволікання» Тетяна Серебреннікова (м. Київ)
«Техніка «Вирізування» Вікторія Кривоніс (м. Тернопіль)
«Техніка «Верхоплут». Юлія Гончарова (м. Рівне).
«Мережка «Шабак». Олена Даніва (м. Надвірна, Івано-Франківська обл.).
«Мережка ляхівка, багаторядова ляхівка» Наталя Пташинська (м. Чернівці) і Леся Демчук (м. Новий Розділ, Львівська обл.).




Літературно-ігрову бібліотечну програму для дітей «Сміховинки від Олени Пчілки» представила Централізована бібліотечна система Голосіївського району м. Києва. А Лариса Лугова, директор Львівської обласної бібліотеки для дітей, запросила своїх користувачів на презентацію проекту і майстер-клас з народної вишивки в стінах бібліотеки 17 серпня за адресою вул. Винниченка, 1.



























Виставка в Марійському товаристві діятиме до 1 вересня 2015 року. 
Далі подорожуватиме областю. Слідкуйте за новинами і долучайтесь до проекту. 
З нами цікаво!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".