Свято вулиці Януша Корчака





Януш Корчак - справжнє ім'я Генрик Ґольдшмідт, відомий також як Старий Доктор або Пан Доктор. Польський єврей, який все життя заявляв про свою належність до обох націй. Батько сиріт, Король дітей, Святий усіх церков – так називають у світі Януша Корчака, польського педагога, лікаря і письменника. Януш Корчак впродовж багатьох років очолював у Варшаві єврейський Дім сиріт і польський інтернат «Наш дім». 
Головна педагогічна праця Януша Корчака написана під час Першої світової війни в Києві почасти на матеріалі києвських притулків – ця книжка «Як любити дітей». Януш Корчак загинув зі своїми дітьми, вихованцями єврейського Дому сиріт, у газовій камері фашистського табору Треблінка 5 серпня 1942 року. Він знехтував можливістю врятувати власне життя, до кінця залишився з дітьми.






1 жовтня 2016 року відбулося свято вулиці, яку названо на честь Януша Корчака. У ньому взяли участь представники широкої громадськості міста, посольств Республіки Польща, Німеччини, Ізраїлю. Свято було організовано у середній загальноосвітній школі №163 імені М. Кирпоноса за сприяння Українського товариства Януша Корчака, яке очолює Світлана Петровська. До його організації також долучилися педагоги та учні Кловського ліцею, у якому організовано музей «Пам’яті Вчителя», присвячений Янушу Корчаку.




Фрагмент з вистави "Крила"



Представники ЦРБ ім. М.О. Некрасова разом з творчою інтелігенцією із задоволенням взяли участь у цій визначній події. Адже, Януш Корчак був першим, хто поставив питання про права дитини і сформулював самі ці права. Вони стали основою світової книги прав дитини ООН, яка була прийнята 20 листопада 1989 року. Принцип поваги до особистості дитини – важливий засіб для виховання доброти, людяності, душевності. 










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".