Індивідуальні трагедії як складова історії Великого терору. Доля родини Липківських

             День пам’яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня і встановлений з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.  В цей день по всій країні відбувається покладання квітів до пам’ятних знаків,   проходять жалобні віче і церемонії. 

           У рамках співпраці Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» з Національною бібліотекою України ім. Ярослава Мудрого, Центральною районною бібліотекою ім.М.О. Некрасова ЦБС Голосіївського району м. Києва відбулась лекція «Індивідуальні трагедії як складова історії Великого терору. Доля родини Липківських». 

            Митрополит Київський і всієї України Василь  (в миру: Василь Костянтинович Липківський -  український релігійний діяч, церковний реформатор, проповідник, педагог, публіцист, письменник і перекладач, борець за автокефалію українського православ’я, творець і перший митрополит Київський і всієї України, відродженої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви.   

Здійснив численні переклади українською
мовою
 богослужбової та релігійної літератури. Є автором «Історії Української церкви». У віці 73 років розстріляний за вироком «трійки» НКВД

            Лекторка, старший науковий співробітник Заповідника Тамара Бойко ознайомила відвідувачів бібліотеки з історією родини Липківських, яка була тісно пов’язана з українським національним відродженням. 

         Доля родини Липківських виявилась трагічною: всі її члени  зазнали гонінь і репресій від радянської влади, особливо в часи сталінського терору.   Липківського та його старшого сина Івана, який обрав шлях художника і був представником бойчукізму, було заарештовано та розстріляно органами НКВД у 1937 році за антирадянську діяльність та український націоналізм. Лекторка розповіла також про долю інших дітей Митрополита УАПЦ Василя Липківського - сина Валеріана,  доньок Марії,  Ганни та Тетяни, які в різний спосіб постраждали через належність до великого роду. 

    Тетяна Бойко ознайомила учасників заходу з історією   виникнення Биківнянських поховань, перетворення їх на місце пам’яті та створення Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму 1937-1941 років.

По завершенні лекції відбулося обговорення періоду сталінських репресій, до якого долучились  член ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса» Тамара Федосєєва та художник Борис Кононенко. 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".