Обережно "фейк": переселенці у виборчому процесі

Слово – зброя. Як усю зброю, його треба чистити й доглядати
(М. Рильський).

В ЦРБ ім. М.О. Некрасова на Маричанській, 9 у неділю 3 березня відбулась зустріч з керівництвом та членами громадської організації "Територія - новий Схід" та керівниками інших громадських організацій, створених переселенцями з окупованих територій  Це не перша зустріч бібліотекарів та осіб зі статусом ВПО у рамках реалізації бібліотечного соціокультурного проекту "З любов'ю до життя". Цього разу мова йшла про Інтернет-грамотність, адже на сьогодні більшість людей отримують інформацію через соціальні мережі або Інтернет-видання і людям необхідні певні навички, щоб не приймати на віру все, з чим вони стикаються.



Завідувач відділу масової роботи ЦРБ імені М.О. Некрасова Локоть Н.Я. ознайомила присутніх з правилами відбору інформації та пошуком альтернативних джерел і вмінням здійснювати його ефективно. Звичайно, більшість людей знають, як користуватися пошуковими системами, але мало проінформовані про наявність додаткових інструментів для вдосконалення пошуку і отримання більш об'єктивних результатів. Такі знання вкрай необхідні під час проведення виборів, щоб вміти розпізнавати фальсифікації та маніпуляції.

Під час дискусії керівник ГО "Територія - новий Схід" – Губанова В.А. особливу увагу звернула на рівень довіри до соціологічних опитувань. Населення поки що довіряє соціології, хоча цей рівень останнім часом знизився з 50% до 43%. За рівнем довіри соціологи поступаються церкві, волонтерам і армії, але випереджають засоби масової інформації. Таку тенденцію, на її погляд, все більше пов’язують з виборами, коли кількість ненадійних опитувань в засобах масової інформації починає зростати. Але не останню роль відіграють і політики, які свідомо маніпулюють даними.
Керівник ГО "Житлова спілка переселенців" Морозов С.І. виступив зі зверненням "Естафета переселенцям!", в якому наголосив, що тільки один з 44 кандидатів у президенти згадав у своїй програмі про переселенців. На його погляд, всім ВПО необхідно обов'язково брати участь у голосуванні на виборах, щоб не дати забути владі про вирішення проблем цієї категорії.














Присутні на заході поділилися своїми міркування щодо тих сайтів яких варто остерігатися, аби не поширювати фейкові новини. Серед них відома письменниця з Луганщини Антоніна Листопад та керівник БФ "Ліга допомоги учасникам АТО, добровольчим загонам та біженцям" Лішенко А.В.














Актуальність запропонованої для обговорення теми зумовлена важливістю в умовах інформаційного протистояння знайти методи виявлення фейкової інформації, її знешкодження й нейтралізації та запобігти поширенню неправдивої інформації, особливо під час виборчих перегонів.
Набуває також актуальності питання пошуку інформаційно-аналітичними структурами бібліотек нових форм і методів виявлення фейкової інформації та розробки способів мінімізації її впливу на користувачів, адже мета бібліотеки – дати не лише максимально повну, а й ретельно перевірену інформацію.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".