Клуб "Бібліотека і місто": етнографічно-туристичні стежки Олени Крушинської



8 лютого 2018 року працівники бібліотек ЦРБ ім. М.О. Некрасова та ім. В.А. Симоненка ЦБС Голосіївського району на запрошення колег НБУ ім. Ярослава Мудрого взяли участь у засіданні клубу «Бібліотека і Місто».  
В цей день відбулася цікава презентація перевидання «Нарисів Дніпра» і «Нарисів Дністра» О. С. Афанасьєва-Чужбинського (Львів : Апріорі, 2016), яку представила ініціатор та упорядник перевидання Олена Крушинська. Вона розповіла про історію створення книжок та їх непересічного автора. Виступ Олени Крушинської був доповнений знайомством з першими виданнями праць О. Афанасьєва-Чужбинського, здійсненими у Санкт-Петербурзі у 1861, 1863 роках, з фондів Бібліотеки. Присутні почули про цензорів, видавців, редакторів – сучасників дослідника, причетних до цих видань.















Олександр Степанович Афанасьєв-Чужбинський (1816–1875) – відомий у свою епоху письменник, публіцист, етнограф, приятель молодих років Тараса Шевченка і автор спогадів про нього. Він залишив також безцінні етнографічні й краєзнавчі здобутки, на жаль, мало відомі навіть серед фахівців.
Уродженець Полтавщини, він багато мандрував Україною – вивчав народний побут, збирав фольклор та матеріали для словника української мови. У 1856–1860 роках здійснив свою найбільшу експедицію, провівши п'ять років на берегах Дніпра й Дністра. Її результатом стало двотомне видання «Нариси Дніпра» і «Нариси Дністра» – ґрунтовне краєзнавче та етнографічне дослідження й водночас захопливий художній твір у жанрі дорожніх нотаток із безліччю живих діалогів.

Олена Крушинська - український краєзнавець, дослідник пам'яток архітектури України, зокрема дерев'яних храмів, випускниця Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат хімічних наук. З 2005 року співпрацює з журналами "Міжнародний туризм", "Welcome to Ukraine" та ін. як журналіст і фотограф, працює над власними проектами в галузі дослідження й популяризації пам'яток. Автор путівників "Сорок чотири дерев'яні храми Львівщини"" (2007), "Два береги Збруча" (2008, у співавторстві з Д. Малаковим та Ю. Козорізом), двотомного туристичного путівника «Дністер» і понад 80-ти статей, присвячених пам'яткам архітектури, краєзнавству та подорожам, упорядник окремих випусків історико-краєзнавчого часопису "Галицька брама".

Олена, вивчаючи матеріали експедиції О.С. Афанасьєва-Чужинського, проїхала дорогами етнографа та доповнила перевидання своїми дослідженнями і написала вступну статтю "Про те, що на серці". Вона поділилася своїми враженнями про мандрівку, проілюструвала порівняльними фотографіями та матеріалами.





















Під час презентації пролунали уривки з нарисів – насамперед кумедні й такі, в яких описано "схеми" і зловживання, що спокійно пережили півтора століття і легко упізнаються й сьогодні.





Козацькі пісні у виконанні Валентини Проценко завершили зустріч на особливо хвилюючій ноті.







Перевидання «Нарисів», в яких зафіксовано справжній зріз епохи, стало подарунком для всіх, хто цікавиться українською старовиною. Про це говорили голова Київської організації Національної спілки краєзнавців України Олександр Гончаров, який вручив Олені Крушинській «Подяку», Тетяна Новальська, професор Київського національного університету культури і мистецтв, студентка цього університету Вікторія Парубєєва, вдячний читач, який подарував Олені Крушинській раритетне видання О. С. Афанасьєва-Чужбинського.














Олена також аносувала знайомство з авторським двотомним туристичним путівником "Дністер". Це перший путівник і перше історико-краєзнавче видання, присвячене Дністру та його пам'яткам - від витоків річки й до її гирла та до Чорного моря. Книга увійшла у короткий список Всеукраїнського рейтингу "Книжка року`2016" у номінації "Візитівка" / "Краєзнавча і туристична література - дорожні нотатки - урбаністика" та посіла перше місце за 2016 рік у чмтацько-бібліотечному рейтингу, укладеному Державною науковою архітектурно-будівельною бібліотекою імені В. Заболотного до 25-річчя Незалежності.

14 березня Олена Крушинська запрошує бібліотекарів та читачів на презентацію туристичного путівника "Дністер", на якій розповідатиме про феномен самої річки, яка притягувала до себе людей, а відповідно, й історичні події, і насамперед про її пам'ятки - як характерні, так і навпаки, цілком несподівані.

ПРИХОДЬТЕ! БУДЕ ЦІКАВО!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"День Києва на даху"

"Загадковий Поділ в акварелях"

"Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П. Косачева, Киев, 1876".